titelbalk
Vakantie 2011

Dag 0 (22 Juli) Lelystad Houtribhaven


Wind: Noordwest 5-6
Weer: Half bewolkt, 14°C.


We hebben eindelijk weer vakantie! Bijna een maand lang zal de Ægir ons thuis zijn en we hebben er enorm veel zin in. Helaas is het al wekenlang meer herfst dan zomer en dit weekend doen de weergoden er nog een schepje bovenop. We krijgen de komende dagen een stormachtige noordwester over ons heen en het ziet ernaar uit dat we met een valse start gaan beginnen. Daarna lijkt het beter te worden en krijgen we veel noordelijke winden die ons misschien wel tot aan de Kanaaleilanden voeren. We hebben niet echt een vast plan en laten ons leiden door de wind. We varen ook dit jaar samen met de Noorderlicht die nu nog in Volendam is. Vandaag nog een werkdag en daarna inpakken. In de avond zijn we aan boord gekomen en gezien de voorspellingen doen we rustig aan. Morgen eerst eens boodschappen doen en nieuw gas halen. En dan maar zien hoe het weer zich ontwikkelt...

Home Home Home Home


Dag 1 (23 Juli) Lelystad Houtribhaven


Wind: Noordwest 5-6, toenemend West 6-7
Weer: Half bewolkt, later regen 17°C.


Een bijzonder begin van de vakantie. We liggen verwaaid in eigen haven. Vannacht begon het al steeds harder te waaien en 's morgens vroeg heb ik de hoes van de fok eraf gehaald omdat de boot hierdoor nogal te keer ging. De ochtend hebben we besteed met het doen van de nodige boodschappen en het kopen van drijfvesten voor de kinderen als ze in het bootje willen varen. Dat is toch veiliger als er eens wat mocht gebeuren. 's Middags lekker lui wat lezen, puzzelen, computeren en spelen. Dit is ook vakantie. Tegen de avond gaat het steeds harder waaien. We liggen onder helling in de box. Voor morgen wordt weer veel wind voorspeld, maar misschien dat het tegen de avond beter wordt.

houtrib1

Het bekende uitzicht vanuit onze eigen box


Home Home Home Home

Dag 2 (24 Juli) Lelystad Houtribhaven


Wind: West 7, afnemend West tot Zuidwest 5-6
Weer: Regen 14°C.


Ook vandaag liggen we verwaaid en wederom is er geen enkele twijfel. Afgelopen nacht nam de wind steeds verder toe en tegen de ochtend staat er een echte 7 met voortdurend meer dan 30 knopen op de klok. We ontbijten rustig met lekkere warme croissants en verse sap. Het bootleven is begonnen. We worden wel gek van de constante herrie van de gierende wind door het want en het schuinliggen. We gaan daarom de kant op en besluiten een kopje koffie te gaan drinken bij Esmi's ouders. Het is erg gezellig en ook Ron en Elly zijn op visitie. Met zijn allen gaan we eenendertigen, ouderwets kaarten dus. De dag vliegt zo voorbij. Om 16:00 gaat de Albert Heijn open en kunnen we nog wat laatste boodschappen doen.
Terug op de boot is de wind al wat afgenomen, maar het blijft slecht met harde windvlagen en vooral veel regen. Bovendien is het echt koud voor deze tijd van het jaar. De voorspellingen zijn echter gunstig: morgen sterk afgenomen wind en de komende dagen zo'n noordwest 3, ideaal om af te zakken naar het Kanaal. Morgen willen we proberen om in één keer tot Scheveningen te geraken. Dat betekent wel vroeg opstaan: we willen rond 6:00 gaan vertrekken.

houtrib2

Op de koffie bij oma; kaarten en borrelen


Dag 3 (25 Juli) Lelystad - Scheveningen


Wind: ZuidWest 1-3, toenemend NoordWest 3-4
Weer: Zonnig, later bewolkt 20°C.
Vertrek : 06:00
Aankomst: 18:30
Log: 2757,9 - 2816,7 (58,8 Nm)
Gps: 64,2 Nm
Deze vakantie: 58,8 Nm (gps: 64,2 Nm)


Om half zes gaat de wekker en nog voor zessen zijn we los. Eindelijk zijn we echt op vakantie. De wind is afgenomen tot een lichte bries en met goede moed gaan we de sluis door die direct voor ons draait. Op het markermeer proberen we even te zeilen, maar dat is kansloos. Het is niet bezeild en de wind is te weinig om goed vooruit te komen. We beginnen dus maar met motoren. Bij het paard van Marken krijgen we de Noorderlicht in zicht. Endy was ook vroeg weg en ligt iets voor op ons. Bij de Schellingwouderbrug moeten we even wachten, maar daarna kunnen we ook direct de Oranjesluizen door. Om 10:45 varen we al op het IJ. We motoren het kanaal af richting IJmuiden. Onderweg eten we warm (kip kerrie), daar zal vanavond niet veel van komen. Ook de sluis van IJmuiden kunnen we direct door en om 13:30 liggen we op zout water. Wederom proberen we te zeilen en weer is het zinloos. We hebben nog stroom tegen en gaan niet meer dan 1 knoop vooruit. De motor mag het werk weer opknappen. Er staat nog wel een flinke deining van de storm van afgelopen dagen. Tegen 15:00 komt er wind en direct ook uit een gunstiger hoek (West), zodat we eindelijk kunnen gaan zeilen. Het wordt een heerlijk tochtje, hoewel de kinderen katterig zijn en duidelijk nog moeten inslingeren. Tegen 18:30 lopen we tussen de pieren van Scheveningen naar binnen.
We drinken een borreltje op de goede dag en gaan met zijn allen een frietje halen. Dan slaat de vermoeidheid toe en gaat iedereen naar kooi, maar niet zonder dat we eerst besloten hebben om tegen half 6 te vertrekken!

houtrib3

Het belooft een mooie dag te worden... zonsopgang boven Parkhaven.


Home Home Home Home

Dag 4 (26 Juli) Scheveningen - Blankenberge (B)


Wind: NoordWest 3-4
Weer: Zwaar bewolkt met miezerbuien, 16°C.
Vertrek : 05:45
Aankomst: 16:15
Log: 2816,7 - 2884,0 (67,3 Nm)
Gps: 68,0 Nm
Deze vakantie: 126,1 Nm (gps: 132,2 Nm)


Vandaag nog vroeger op. We hebben de wekker op 5 uur gezet. Het is net licht als we uit bed kruipen en het regent. Dat noemen we vakantie... We maken klaar voor vertrek en om 5:45 wurmen we ons tussen de andere schepen door naar buiten. Er staat een lekker windje, kracht 4 uit noordwest. We moeten eerst vrij hoog sturen om uit te komen bij de oversteekplaats voor de Maasmond, de MN-1. Zonder problemen steken we over en dan kunnen we afvallen richting de Banjaard. Robin is blijven liggen, maar komt misselijk naar buiten. Hij knapt op nadat hij buiten een tijdje heeft geslapen. Ook Nienke slaapt behoorlijk veel, liggend op de vloer van de kuip. Als Esmiralda, die wat grieperig is, naar binnen verdwijnt, wordt het dus erg stil aan boord.
De NBJ boei is het volgende waypoint. Het gaat hard met dit perfecte windje; We lopen steeds over de knopen op het log en dan nog de stroom mee. Om 11 uur passeren we de NBJ boei; we hebben dan al meer dan 37 mijl gevaren. De stroom is echter al tegen gaan staan en dat blijft deze de volgende uren. Door de hoge snelheid maakt het weinig uit. Blankenberge komt met rasse schreden naderbij. We zoeken lang de diepwater route, maar op een gegeven moment vallen we af om langs Zeebrugge, waarvan de kranen alweer van verre zichtbaar zijn naar de flats van Blankenberge te koersen. We moeten nog één keer wijken voor een zeeboot die in de geul naar Vlissingen vaart, maar verder loopt het soepeltjes. Helaas blijft het de hele dag druilerig en komt af en toe een miezerbuitje over. Ook de temperatuur helpt niet echt mee voor het vakantiegevoel.
Om 16:15 laten we de zeilen zakken voor de nauwe ingang van de haven. We zijn moe van de lange dag varen. Robin wil graag in zijn dinghy, die we dus nog even opblazen. Hij kan heerlijk spelevaren hier. Na een maaltijd van knakworst en brood gaan we redelijk vlot naar bed. Morgen kunnen we heerlijk uitslapen, daar zijn we wel aan toe.

blankenberge

Spelevaren in de haven na een lange dag op zee.


Home Home Home Home

Dag 5 (27 Juli) Blankenberge(B) - Nieuwpoort(B)


Wind: NoordWest 3
Weer: Half bewolkt tussen de buien, 19°C.
Vertrek : 15:30
Aankomst: 19:00
Log: 2884,0 - 2899,7 (15,7 Nm)
Gps: 20,0 Nm
Deze vakantie: 141,8 Nm (gps: 152,2 Nm)


We slapen heerlijk uit terwijl de regen op het dak spettert. Als het droog wordt, halen we verse croissants en brood bij de bakker en gaan uitgebreid ontbijten. Daarna bespreken we met Endy en Angela de planning voor de komende dagen bij de koffie. Het lijkt erop dat het gunstig is om onder de Engelse kust verder te gaan, net zoals vorig jaar. Als we een beetje doorvaren zijn we over een week op Alderney. Na de koffie heerlijk douchen in het clubgebouw en dan de stad in om zoals beloofd met de kinderen te gaan midgetgolfen en snookergolfen. Dan nog boodschappen doen, Robin de mast in voor het vlaggelijntje van de gastenvlag. Inmiddels is de dag grotendeels om en is het tijd om een kort ritje te maken naar Nieuwpoort.
Op zee is het enorm rustig. We varen met halve wind zo'n 4 tot 5 knopen en met een mijltje stroom mee schieten we toch lekker op. Het is een luiertochtje vergeleken bij de afgelopen dagen. De Noorderlicht zet de genaker en schiet bij ons weg. Helaas missen wij de boom die nodig is om goed te kunnen varen met de genaker. Die moeten we gauw eens installeren!
In Nieuwpoort gaan we naar de ons welbekende "Watersportkring Luchtmacht", de kleine gezellige club in de grote haven. We eten met zijn allen heerlijk in het restaurant boven het clubgebouw (De Vierboete), die veel meer en beter is dan een normaal havenrestaurant. Het is al donker als we terugkeren op de Ægir.

blankenberge2 blankenberge3

Vlaggelijntje moet opnieuw in de mast. De gastenvlag van België dient gehesen te worden.


Home Home Home Home

Dag 6 (28 Juli) Nieuwpoort(B) - Dunkerque(F)


Wind: NoordWest 3-4
Weer: Zwaar bewolkt 19°C.
Vertrek : 14:15
Aankomst: 17:30
Log: 2899,7 - 2917,1 (17,4 Nm)
Gps: 18,6 Nm
Deze vakantie: 159,2 Nm (gps: 170,8 Nm)


Ook vandaag is het een grijze dag, maar het blijft nu wel droog, terwijl in het binnenland zware onweersbuien vallen. We kunnen rustig ontbijten en douchen, want we vertrekken pas in de middag. De eerste was wordt gedraaid en de plannen worden weer eens bijgesteld aan de hand van de laatste verwachtingen. Het blijft voorlopig rustig weer en we kunnen mooie dagtochten maken richting het zuidwesten. De engelse kant is nog steeds favoriet voor de heenreis.
Om 1400 belt de havenmeester dat de vaste ligplaatshouder vervroegd terugkomt. Ze vraagt wanneer we kunnen vertrekken. We besluiten om dan direct maar te gaan. De spullen worden onder het uitvaren van de lange geul ingepakt en dan worden de zeilen gehesen en koers gezet naar Frankrijk. We hebben weer heerlijke wind en schieten enorm op. De Noorderlicht is een stukkie sneller en loopt weer aardig op ons uit. Bij de banken kunnen we mooi doorsteken en al gauw ligt de pier van Duinkerke met de enorme toren voor ons. We zeilen naar binnen en gaan weer naar de YCMN haven, waar we buitenop gaan liggen. Zo kunnen we morgen weg wanneer we willen.
We eten hollandse pot: prei met aardappelen en een cordon bleu. Daarna spelen we nog een spelletje Uno met de kinderen. Morgen een langere tocht naar Boulogne. Vorig jaar deden we dat in 6 uur en ook dit jaar is de wind gunstig voor een snelle tocht. Bovendien belooft het mooi weer te worden.

dunkerque

De markante toren op de pier van Duinkerke.


Home Home Home Home

Dag 7 (29 Juli) Dunkerque(F) - Boulogne-sur-Mer(F)


Wind: Noord 3-4, ruimend Noordoost 3
Weer: Half bewolkt 20°C.
Vertrek : 11:30
Aankomst: 19:30
Log: 2917,1 - 2958,4 (41,3 Nm)
Gps: 44,4 Nm
Deze vakantie: 200,5 Nm (gps: 215,2 Nm)


Als we opstaan schijnt de zon. Dat is een welkome afwisseling met het grauwe weer van de afgelopen dagen. We ontbijten voor het eerst deze vakantie buiten. Daarna nog even boodschappen doen en dan loopt het al gauw tegen de middag. Om half 12 zijn we wel klaar voor vertrek en besluiten om ondanks de tegenstroom toch te gaan. Buiten de pieren staat gelukkig meer wind dan we dachten en we kunnen heerlijk zeilen. De tegenstroom is behoorlijk en de voortgang daardoor beperkt. Bij de grote haven (Dunkerque Ouest) heeft een zeeboot een vreemde manoeuvre waardoor we eerst naar stuurboord vaargeul, dan naar bakboord en uiteindelijk toch weer stuurboord vaargeul moeten varen.
Bij Calais gaat de stroom meelopen en schieten we beter op. We varen tussen de veerboten door die van alle kanten komen en netjes voor of achter ons langsdraaien. Daarna wordt het rustig, helaas ook met de wind. We gaan niet meer zo hard, maar met stroom mee hard genoeg om te blijven zeilen. Richting Cap Gris Nez (Kaap de grijze neus) krijgen we veel stroom in de kont en al gauw zijn we de hoek om en zien Boulogne liggen. Inmiddels is het etenstijd en Esmiralda tovert weer een heerlijke maaltijd op tafel onder het zeilen. Als we klaar zijn met eten, zijn we bijna bij de haven.
Het weer lijkt zich steeds meer te gaan verbeteren en de wind blijft nog even Noord. Morgen waarschijnlijk oversteken naar Eastbourne in Engeland.

boulogne

Het loopt al tegen de avond als we bij Boulogne aankomen. Uitzicht op zee.


Home Home Home Home

Dag 8 (30 Juli) Boulogne-sur-Mer(F) - Eastbourne(GB)


Wind: Noord 3-4, afnemend variabel 1, toenemend Zuidzuidwest 3
Weer: Zonnig 20°C.
Vertrek : 09:30
Aankomst: 19:30 (CET)
Log: 2958,4 - 3007,2 (48,8 Nm)
Gps: 50,0 Nm
Deze vakantie: 249,3 Nm (gps: 265,2 Nm)


Het is prachtig weer als we wakker worden. Het zonnetje schijnt en er staat een lekker noordenwindje. Ideaal voor een overtocht naar Engeland dus. Eerst verse baguette en chocoladebroodjes bij de bakker, dat kunnen toch alleen de Fransen echt goed. Daarna zijn we wel klaar voor vertrek en we gaan iets eerder weg dan we als gunstigste ijd berekend hadden. Buiten de pieren staat inderdaad de beloofde wind. We lopen boven de 7 knopen door het water en het mijltje tegenstroom merken we weinig van. De noordelijke shippinglane kunnen we zonder problemen oversteken en tegen 12:30 zijn we - in het midden van de separatiezone - in Engelse wateren. Niet lang daarna valt de wind steeds meer weg en tegen 13:00 starten we de motor om de zuidelijke shippinglane over te steken. Het is erg rustig met zeeboten, maar we krijgen er twee in het vizier die uiteindelijk vlak achterlangs passeren. Het blijft toch altijd spannend om voor zo'n zeereus langs te varen.
eastbourne1
Helaas is de wind helemaal weg, dus we blijven motoren. Om 15:45 is er net weer een beetje wind, nu uit het zuiden tot zuidwesten. We stoppen de motor en gaan hoog aan de wind verder. Met inmiddels stroom mee weten we net voldoende snelheid te maken om te kunnen zeilen. Na een tijdje neemt de wind iets toe en wordt het zelfs weer heerlijk zeilen met nauwelijks golven. Het zonnetje op het water maakt het zelfs warm aan boord. Het is bijna bikini-weer.
Om 18:30 zijn we bij Eastbourne. We hebben de hele dag vrijwel geen zeilboot gezien, maar hier is het ineens druk en moeten we wachten voor de sluis. Het duurt uiteindelijk een uur voordat we vastliggen. We hebben nog niet gegeten en Robin wil heel graag naar de Harvester waar hij vorig jaar lekker heeft gegeten (en gratis Pepsi, bijvullen zoveel je wilt). Het is daar weer erg druk, dus we gaan eerst boodschappen doen bij de Asda (24 uur p/dag open). Daarna eten we inderdaad heerlijk. Robin heeft een halve kip van het spit en zit enorm te genieten. Hij heeft zelfs nog nooit zo lekker gegeten. Het is al laat als we terug aan boord komen. We gaan dan ook direct naar kooi.

eastbourne2

In de haven wachten voor de sluis.


Home Home Home Home

Dag 9 (31 Juli) Eastbourne(GB) - Brighton (GB)


Wind: Oostzuidoost 3
Weer: Zonnig 21°C.
Vertrek : 13:45 (CET)
Aankomst: 18:30 (CET)
Log: 3007,2 - 3022,1 (14,9 Nm)
Gps: 20,8 Nm
Deze vakantie: 262,2 Nm (gps: 286,0 Nm)


Ook vandaag schitterend zomerweer met volop zon. Alleen de temperatuur werkt nog niet helemaal mee, maar dat is op zich wel lekker als de wind van achteren komt en niet veel voorstelt. De ochtend doen we rustig aan. De boot wordt gepoetst met zoet water; Er komt weer een hoop vuil vanaf na een paar dagen zeilen. Begin middag vertrekken we voor een korte rit naar Brighton. Het eerste stuk aan de wind gaat lekker. Het is net bezeild tot Beachy head. Dan draaien we en krijgen de wind van achteren en dat is net te weinig om te zeilen. Gelukkig worden we door de stroming om de punt heen gezet. Volop tijd om mooie foto's te maken.
brighton1
Daarna gaat het op een sukkeltempo verder richting Brighton. Na een tijdje kunnen we een melkmeid zetten en met iets meer wind toch nog redelijk zeilen. Het blijft lui zeilweer wat wel lekker is voor de kinderen die binnen zitten te spelen of buiten liggen te zonnen. De Noorderlicht heeft makreel gevangen, genoeg voor 2 boten. We maken er een heerlijke maaltijd van. Veel verser dan dit kan de vis niet zijn! Zoals het er nu uitziet gaan we morgen richting de Solent en steken we dinsdag al over naar Alderney. Dat zou betekenen dat we nog 19 dagen overhouden om rustig aan de buurt daar te verkennen en weer terug te varen. Blijkbaar zijn de kanaaleilanden toch niet zo ver weg.

brighton2

Verse vis op het menu.


Home Home Home Home

Dag 10 (1 Augustus) Brighton (GB) - Yarmouth (GB)


Wind: Zuidoost 3-4, later West 3
Weer: Zonnig 21°C.
Vertrek : 08:15 (CET)
Aankomst: 18:00 (CET)
Log: 3022,1 - 3071,4 (49,3 Nm)
Gps: 56,6 Nm
Deze vakantie: 311,5 Nm (gps: 346,6 Nm)


We vertrekken rond 8 uur omdat ze gaan baggeren op onze plek in de haven. Omdat we toch een lange dag willen maken, komt dat we goed uit. Onze bestemming is de Solent, welke haven weten we nog niet precies. Er zijn er genoeg om uit te kiezen. Het is wederom prachtig weer, maar er is weinig wind en die komt ook nog uit het oosten. Er zit niets anders op dan te gaan motoren. Het eerste stuk is eentonig; we moeten naar de Boulder boei, die het gaatje van "The Looe" (het toilet) aangeeft. Deze ligt vrij ver van de kust en is met deze tegenstroom ruim 5 uur varen. We kunnen een paar uur zeilen, maar als de stroom gaat meelopen, hebben we te weinig wind over. We spoelen letterlijk door de Looe heen. Het is wel duidelijk waar die naam vandaan komt.
Op de Solent is het heiig. White is nog steeds slechts vaag te zien, terwijl we dit gisteren al van voor Brighton zagen liggen. Als we echt in de Solent varen, klaart het op. We hebben inmiddels veel stroom mee en gaan hard, ruim 7 knopen. We kiezen voor Yarmouth, helemaal aan de westzijde van Wight, zodat we morgen direct kunnen oversteken. Precies bij Cowes draait de wind plotseling 180 graden. Met tegenwind varen we de laatste mijlen tot aan Yarmouth.
We krijgen een plekje tussen twee palen zonder dat we naar de kant kunnen. We hebben geen zin om het bootje op te blazen, dus Esmi en Angela nemen de watertaxi naar de kant. Deze kost een pond voor nog geen 50 meter varen, eigenlijk te gek voor woorden. De dames krijgen echter korting.

yarmouth

De kade is zo dichtbij, maar onbereikbaar zonder bijbootje.


Home Home Home Home

Dag 11 (2 Augustus) Yarmouth (GB) - Braye harbour, Alderney (GBA)


Wind: Variabel 0-1, toenemend Noordoost 2
Weer: Zonnig met sluierbewolking, 18°C.
Vertrek : 06:15 (CET)
Aankomst: 18:30 (CET)
Log: 3071,4 - 3136,1 (64,8 Nm)
Gps: 75,2 Nm
Deze vakantie: 376,3 Nm (gps: 422,8 Nm)


Om half zes gaat de wekker. Vandaag gaan we de oversteek maken naar de kanaaleilanden, onze bestemming deze vakantie. Het lijkt erop dat we het dit jaar eindelijk gaan halen, na diverse eerdere pogingen die om verschillende redenen gestrand zijn. Terwijl we de boot klaarmaken, komt de zon op. Het is prachtig, maar volkomen windstil. Het lijkt erop dat we wederom gebruik moeten maken van de motor. Het eerste stuk gaat hard. Met 3 tot 4 mijl stroom mee schieten we de Solent uit langs de Needles. Die zien er vanuit het water minstens zo spectaculair uit als vanaf de kant (zie vakantie 2010).
Een stuurautomaat zouden we nu wel kunnen gebruiken... helaas nog geen tijd gehad om deze in te bouwen. Ook tijdens de vakantie zijn we eigelijk alleen maar aan het zeilen geweest. Om 12:30 zijn we ongeveer halverwege. We worden door de stroom sterk naar het Oosten weggezet, maar we weten dat we straks de stroom de andere kant op krijgen. Iedereen houdt zich bezig met lezen, spelletjes, borduren en natuurlijk sturen. We zien niets dan een blakke zee met een lichte oceaandeining en de Noorderlicht vlak voor ons.
alderney1
Tegen 15:00 is de stroom eindelijk gedraaid en krijgen we meer snelheid. We hebben nog 25 mijl te gaan. De Franse kust doemt op en tegen 17:00 zien we Alderney liggen. De stroom wordt duidelijk steeds sterker als we op het eiland afsturen. De GPS loopt op tot boven de 11 knopen! In de haven is het redelijk druk. We zoeken een mooring op en mogen van de havenmeester aan een oranje gaan liggen vlak bij het fort. Het uitzicht is waanzinnig mooi. Hier hebben we de lange reis voor gemaakt en het is het waard. We halen de Dinghy uit de bakskist en even later hebben we een eerste ritje. De Noorderlicht is de pomp vergeten en wil die van ons lenen. De havenmeester komt langs met een customs formulier: we zijn nu buiten de EU en moeten dus inklaren. Dit stelt niet meer voor dan een formulier invullen met de nummers van de paspoorten. We hoeven ze niet te laten zien. Na het eten komen Endy en Angela in hun rubberbootje langs voor een borreltje. Het heeft wel iets, iedereen aan zijn eigen boei in de baai. Morgen niet varen, we gaan het eiland verkennen.
Op de track is trouwens goed te zien hoe we een S-bocht hebben gevaren door de stroming in het kanaal.

alderney3

Aan een mooring in Braye harbour


Home Home Home Home

Dag 12 (3 Augustus) Braye harbour, Alderney (GBA)


Wind: Zuidwest 3
Weer: Zonnig, 22°C.


We slapen uit en genieten van het uitzicht vanaf de boot. Na het ontbijt gaan we met zijn vieren in het bootje naar de kant. Het is nogal krapjes met ook nog de tassen met douchespullen en het afval, maar het gaat. Na het douchen gaan Robin en ik terug naar de boot om de spullen terug te brengen en andere spullen mee te nemen. Endy en Angela komen ook naar de wal en met zijn allen gaan we het dorp in. Het is "Alderney week" en als onderdeel daarvan is een parade van de militairen door de winkelstraat. Alles is afgezet, er staat een echte bobby in de straat en mensen verzamelen zich langs de kant. Dan horen we de muziek en komt de plaatselijke fanfare langs, gevolgd door een kleine 30 marcherende militairen. Binnen vijf minuten is het voorbij en loopt iedereen weer door de straat.

alderney4
We lopen het hele dorp (St Anne) rond en lopen via het strand weer terug naar de haven. Het is werkelijk prachtig, waarbij het zonnetje ook helpt. We maken eindeloos veel foto's en gaan daarna wat eten bij een kraampje langs de haven. De warenautoriteiten in Nederland zouden dit nooit goedkeuren, maar het smaakt prima. 's Middags spelen we een spelletje op de boot en dan gaan we weer naar de kant om te gaan eten bij de Thai. Het bijbootje wordt aardig gebruikt, goed dat we die gekocht hebben. Het eten is overigens prima. Terug bij de haven kijken we het weerbericht. Voor morgenochtend wordt regen en wind verwacht met opklaringen in de middag. We gaan dus nog maar niet weg.

alderney2 alderney5

Uitzicht over de baai vanuit St Anne


Home Home Home Home

Dag 13 (4 Augustus) Braye harbour, Alderney (GBA)


Wind: Zuid 5-6, draaiend Zuidwest en afnemend 3-4
Weer: Regen, later zonnig, 19°C.


Als we wakker worden, stroomt het water langs de ramen naar beneden. We hebben nog weinig regen gehad deze vakantie, maar nu is het raak. We slapen uit en luieren wat aan boord. We liggen prima aan hogerwal, maar als de wind draait en het vloed wordt, loopt er een nare deining de haven in waarop we enorm liggen te schommelen. Het wordt zoals voorspeld wel beter weer en ik hoos het bootje leeg en ga naar de wal om de havenmeester te betalen, terwijl Esmi met de kinderen "Kolonisten van Catan" speelt. Ik kom de bemanning van de Noorderlicht tegen en we bedenken dat het misschien wel zo goed weer is dat we vandaag nog kunnen varen naar Guernsey. Uiteindelijk kiezen we ervoor om te wachten tot morgenvroeg. We verhuizen wel de boot naar een mooring bij de breakwater waar we in de luwte liggen en veel minder schommelen.

alderney6

Slecht weer in de ochtend. We liggen naast een Zwitser en een Amerikaan.


Home Home Home Home

Dag 14 (5 Augustus) Braye harbour, Alderney (GBA) - St. Peter Port, Guernsey (GBG)


Wind: Zuidwest tot west 2
Weer: Zonnig, 24°C.
Vertrek : 06:45 (CET)
Aankomst: 10:45 (CET)
Log: 3136,1 - 3159,5 (23,5 Nm)
Gps: 23,0 Nm
Deze vakantie: 401,6 Nm (gps: 445,8 Nm)



guernsey1
We staan vroeg op en om kwart voor zeven maken we los. We krijgen een schitterende zonsopgang voorgeschoteld terwijl we de haven uitvaren. Wind is er nauwelijks, dus opnieuw is de motor onze vriend. We gaan linksom door de Swinge die bekend staat om de gevaarlijke brekers. Het stroomt hier geweldig; Op de GPS halen we nu zelfs 13 knopen, waarschijnlijk de hoogste snelheid ooit met de Aegir. In de Swinge staan zelfs nu - zonder wind - behoorlijke brekers waar we met enig ontzag doorheen varen. Met veel wind moet het hier werkelijk een helse boel zijn in de volle stroom. Daarna wordt het rustig en kunnen we koers zetten naar Guernsey dat we al kunnen zien liggen in de verte. Helaas is de stroom ook helemaal weg. We proberen even te zeilen, maar we maken te weinig voortgang en moeten toch weer op de motor verder. Het uitzicht is prachtig. We zien behalve Guernsey ook de kleinere eilanden Sark en Herm liggen en vele rotspunten die te klein zijn om eiland genoemd te worden. De aanloop naar St. Peter Port is gelukkig niet moeilijk, zeker niet met dit prima zicht. We komen heel veel schepen tegen die juist vertrekken en dat is goed te merken als we de Victoria Marina binnenlopen. We krijgen een eigen box, wat vrij uniek is in deze haven.
Voor het eerst in vele dagen hebben we weer direct toegang tot de wal vanaf de boot, stroom en internet. En bovendien een winkelstraat met een wat uitgebreider assortiment. We eten een heerlijke luxe maaltijd met perfecte biefstukjes en aardbeien met slagroom als toetje. Morgen blijven we hier en gaan de stad bekijken.

guernsey2

St. Peter Port bij aankomst. Het oranje bootje is een bijbootje van het cruiseschip.


Home Home Home Home

Dag 15 (6 Augustus) St. Peter Port, Guernsey (GBG)


Wind: West 2-3
Weer: Halfbewolkt met enkele regendruppels, later zonnig, 22°C.


Vandaag gaan we het eiland verkennen; zo vaak kom je hier immers ook niet. Na een rustig ontbijt nemen we de bus naar Port Grey waar de "Rocquaine regatta" wordt gehouden. Dit blijkt niet meer dan de lokale braderie waarbij vergeleken die van Swifterbant groot is. Het prachtige uitzicht over de baai en het bezoek aan Fort Grey maakt het meer dan goed. Veel schepen zijn hier in de loop der jaren vergaan op de scherpe rotsen die ver in zee steken.

guernsey3
We lopen een stuk langs de kustweg en nemen dan de bus terug naar "town". Ook op Guernsey kennen ze maar één dorp/stad en verder vele losse huisjes verspreid over het eiland. De bustocht voert ons langs de hele kust met de vele baaien.
We lopen terug via de winkelstraat en kopen het verjaardagcadeau voor Nienke. Daarna gaan we kijken bij de straatraces. Met karts, rally auto's, motoren en zelfs raceauto's worden sprints gereden over een bochtige weg omhoog. Veel motorgeweld, veel geluid en erg snelle, flitsende auto's. 's Avonds eten we in de Ship&Crown waar we heerlijke kreeft krijgen voorgeschoteld.

guernsey4

Kreeft in de Ship&Crown.


Home Home Home Home

Dag 16 (7 Augustus) St. Peter Port, Guernsey (GBG)


Wind: Zuidwest 4-5
Weer: Lichtbewolkt met soms een verdwaalde bui, 21°C.


De weerberichten spreken elkaar tegen. Sommige zeggen windkracht 5-7, terwijl andere niet meer dan een 4 geven. Omdat we door de race van Alderney willen waar soms nogal brekers staan, willen we geen risico's nemen. We overleggen met de Noorderlicht en blijven twijfelen. Omdat er morgen veel wind wordt verwacht en een verwaaidag in het industriële Cherbourg niet echt onze voorkeur heeft, en we tijd genoeg hebben, besluiten we om nog een dag te blijven. Er is feest op de kade met veel kraampjes en een enorme hoeveelheid klassieke motoren. We wandelen wat rond, lunchen heerlijk bij het italiaanse La Perla en gaan kijken bij de motoren. De hele stoet vertrekt voor een rondrit over Guernsey, een prachtig gezicht waarbij we toevallig eerste rang staan. Het weer is prima en we zijn blij dat we nog een dagje hier zijn. We lopen nog langs het kasteel naar de pier met prachtig uitzicht over zee voordat we terug wandelen naar de boot.
De middag wordt gevuld met het vangen van krabben, waarvan enorme exemplaren rondlopen over de bodem. Endy is er met onze kinderen maar druk mee. We hebben echt vakantiegevoel en bovendien heerlijke livemuziek vanaf de kade. Het lijkt erop dat het feest hier nog wel even doorgaat.
De krabben zijn dermate groot dat we proberen of ze te eten zijn. We koken een pan water met kruiden en stoppen één van de krabben erin. Het vlees blijkt heerlijk en ook de overige krabben eindigen in de pan. We maken er een heerlijk maaltje van, waarbij we de combinatietang, waterpomptang en satehprikkers gebruiken als bestek. Met name het vlees van de scharen smaakt heerlijk. We zijn weer een bijzondere ervaring rijker.

guernsey5 guernsey6

Motoroptocht & uitzicht op zee


Home Home Home Home

Dag 17 (8 Augustus) St. Peter Port, Guernsey (GBG)


Wind: Zuidwest 4-6
Weer: Zonnig met af en toe een wolk, 20°C.


Er staat vandaag veel wind en het is nog altijd heerlijk toeven op Guernsey met een lekker zonnetje en aangename temperaturen. We blijven nog een dagje en gaan wat klussen en poetsen aan de boot, een boekje lezen en andere vakantie-luierdingetjes doen. 's Avonds eten we van de Cobb en verder doen we erg weinig vandaag. Vanaf morgen is het weer varen en dan moeten we ook direct aan de terugreis beginnen. We hebben nog een kleine 2 weken om weer thuis te komen. De vooruitzichten zijn goed, de wind blaast ons vanzelf richting Nederland.

guernsey7

's Avonds is de stad fraai verlicht en is het gezellig druk langs de haven.


Home Home Home Home

Dag 18 (9 Augustus) St. Peter Port, Guernsey (GBG) - Cherbourg


Wind: Noordwest 4, krimpend west
Weer: Zonnig, 20°C.
Vertrek : 15:00 (CET)
Aankomst: 21:30 (CET)
Log: 3159,5 - 3197,1 (37,6 Nm)
Gps: 46,2 Nm
Deze vakantie: 439,2 Nm (gps: 492,0 Nm)


Het wordt tijd om terug te gaan richting Nederland. We hebben Guernsey ook wel gezien, hoewel het heerlijk toeven is. Het prachtige weer helpt daar wel bij. We liggen nog altijd achter de "sil", een drempel die voorkomt dat het water de haven uitloopt bij eb. We moeten daarom wachten tot het water hoog genoeg is (2 meter boven de drempel) voor we weg kunnen. Dit is pas tegen een uur of drie, dus we slapen lekker uit en wachten in het zonnetje op het stijgen van het water. Niet iedereen heeft evenveel geduld. Twee boten klappen op de drempel als ze achter andere boten aanvaren die minder diep steken. Spektakel genoeg dus, maar dan komt de tijd dat ook wij losmaken. We zetten de zeilen in de haven en kunnen gelijk aan de bak. De noordwesten wind is vlagerig in de luwte van het eiland en zodra we daar voorbij komen, krijgen we de nodige brekers en een dolle zee door wind tegen stroom, die met 3 tot 4 knopen mee loopt. Een mooi voorproefje voor de beruchte Race van Alderney die later komt.

cherbourg1
Als we erdoorheen zijn, kunnen we heerlijk zeilen richting Cap de la Hague. We blijven een beetje aan de kant van Alderney, omdat daar minder brekers zouden moeten staan. Door het prima windje, schijnbaar halve wind kracht 4, en de stroom gaan we vliegensvlug vooruit. Binnen 3 uur leggen we 24 mijl af.
Rond 6 uur komen we bij de race aan, waar de stroom ons nog meer meevoert. De GPS zit nu constant boven de 10 en soms zelfs over de 12 knopen. We zijn Alderney al bijna voorbij als we de koppen op de golven zien verschijnen: de stroom gaat zo hard, dat het water niet meer weg kan en vreemde golven vormt die van alle kanten lijken te komen. Doordat we wind en stroom van achteren hebben en het dood tij is, valt het allemaal nog mee. Met de nodige stuurmanskunst weten we er aardig doorheen te slingeren, maar af en toe komt er een golf over dek of klappen we zo hard dat we bijna stil liggen. De overfalls doen hun naam eer aan, zelfs in dit gunstige weer. Na een half uurtje zijn we er doorheen en gaan we richting Cherbourg. De wind komt inmiddels vrijwel van achteren en we draaien de fok weg. Op alleen het grootzeil gaan we uiterst rustig naar de haven. We halen het net niet in één tij en krijgen iets voor binnenkomst stroom tegen. De meeste boten die met ons meevaren hebben de motor bijgezet, maar wij hebben geen haast en genieten van het rustige zeilen en de langzaam ondergaande zon.
Als we vastmaken in de grote haven is het bijna donker. Het is druk en we liggen aan een steiger waarvandaan we niet aan wal kunnen. Dat is niet zo'n probleem, want morgen willen we heel vroeg door naar Saint Vaast. Het wordt dus een soort tij-stop inclusief overnachting.

cherbourg2

We zijn inmiddels binnen de pieren van de enorme voorhaven van Cherbourg als de zon bijna onder is.


Home Home Home Home

Dag 19 (10 Augustus) Cherbourg(F) - Saint Vaast-la-hougue(F)


Wind: West 1-2
Weer: Zonnig, 20°C.
Vertrek : 05:15
Aankomst: 09:45
Log: 3197,1 - 3222,3 (25,3 Nm)
Gps: 27,0 Nm
Deze vakantie: 464,5 Nm (gps: 517,0 Nm)


Ons reisdoel voor vandaag is Saint Vaast. Een klein dorp met een leuke haven, maar de toegang valt volledig droog. De sluisdeur sluit 3 uur na hoog water, om ongeveer 11 uur. We moeten langs de kaap van Barfleur om er te komen en daar stroomt het stevig. Enig reken- en puzzelwerk leert dat we vroeg weg moeten, rond 5 uur. De wekker staat dus heel vroeg en in het donker maken we los. De wind is vrijwel nul en omdat we voort moeten maken, zit er niets anders op dan te motoren. We hebben inderdaad flink stroom. De Noorderlicht neemt de binnenbocht (binnen de boeien langs) en raakt duidelijk achter, ondanks dat ze een kortere route varen. Het blijkt weer dat je te dicht langs de kapen uit de stroom vaart.
Pointe Barfleur gaan we op tijd voorbij, maar niet lang daarna draait de stroom en het laatste deel hebben we deze tegen. Na de kaap is die minder sterk, dus ons puzzeltje klopte weer aardig. Iets na 9 uur draaien we de geul naar Saint Vaast in. We houden de dieptemeter scherp in de gaten, maar we hebben nog water zat. De dieptemeter komt niet onder de 2 meter 70.

stvaast1
In Saint Vaast maken we taart en vieren Nienkes verjaardag. Onze meid is alweer 10 jaar geworden. Daarna gaan we het dorp in en bekijken de vele winkeltjes. Het valt op hoe anders Frankrijk is, na zoveel dagen Engeland. 's Middags slapen we even bij - het was wel erg vroeg vanochtend - en gaan dan uit eten in het dorp. De Fransen zijn hier toch wel erg goed in. Het smaakt allemaal prima voor een normale prijs. Voldaan en toch wel moe gaan we terug aan boord.

stvaast2 stvaast3

De haveningang van Saint Vaast als we binnenvaren en enkele uren later.


Home Home Home Home

Dag 20 (11 Augustus) Saint Vaast-la-hougue(F) - Le Havre(F)


Wind: Zuidwest 5-6, ruimend naar west en afnemend 4-5
Weer: Halfbewolkt, in de avond een miezerbuitje, 20°C.
Vertrek : 09:00
Aankomst: 19:00
Log: 3222,3 - 3281,7 (59,4 Nm)
Gps: 54,6 Nm
Deze vakantie: 523,9 Nm (gps: 571,6 Nm)


We willen in één keer de Seinebaai oversteken naar Le Havre. De leuke plaatsjes in deze baai zullen moeten wachten op een volgende keer. Het tij komt slecht uit en we moeten met veel water weg uit Saint Vaast, dus er zit weinig anders op dan met stroom tegen varen. Omdat de kinderen nog slapen, maken we rond 9 uur los. De wind is stevig, een dikke 5 bft uit het zuidwesten. Met een enkel rif en de wind schuin van achteren loopt het heerlijk. In het begin schieten we enorm op, maar na een paar uur gaat de stroom flink tegenlopen terwijl de golven beginnen op te bouwen. We gaan surfend van de golven en halen zelfs boven de 9 knopen op het log. Eén keer krijgen we zo'n heftige golf dat de boot niet meer luistert naar het roer en de kop in de wind gooit. Verder gaat het prima en ook de kinderen houden zich goed. Robin ligt binnen spelletjes te spelen en Nienke zit buiten bij ons. Het bekende recept dus.
In de loop van de middag neemt de wind wat af, maar draait ook naar het westen waardoor we de wind vrijwel van achteren krijgen. Het rif gaat eruit, maar ook de fok draaien we weg. Op alleen het grootzeil lopen we de grote haven van Le Havre binnen.
We eten een hapje op de boot en willen dan het havengeld gaan betalen, maar het havenkantoor blijkt al gesloten. Omdat alles met een code werkt, kunnen we geen kant op. Morgen nieuwe poging dan maar.

lehavre

De haven van Le Havre. Het weer is minder fraai dan de afgelopen dagen.


Home Home Home Home

Dag 21 (12 Augustus) Le Havre(F)


Wind: Zuidwest 3-4
Weer: Bewolkt met af en toe lichte regen, 22°C.


Het plan was om rond 7 uur te vertrekken richting Fecamp. Toen we opstonden was het druilerig weer en waaide het nog behoorlijk. Ook de lange reis van gisteren had zijn weerslag. Iedereen was het snel eens: we gaan ons bed weer in. Vandaag zijn we dus in Le Havre gebleven. Een relaxte dag waarop we 's middags de stad in zijn geweest en boodschappen hebben gedaan. Langs de boulevard was het erg rustig - mede vanwege het weer - en winkels zijn er niet, aleen restaurants. Op de terugweg zijn we van de boulevard weg de stad in gelopen. De stad heeft maar weinig sfeer, mede omdat deze is platgebombardeerd in de oorlog.
Naast de supermarkt is een viswinkel waar we verse grote garnalen hebben gehaald. Deze gebakken in de knoflookboter; een heerlijke maaltijd. Morgen willen we naar Dieppe, dus vroeg op en rond 6 uur weg.

lehavre

Tegen de avond laat de zon zich nog heel even zien.


Home Home Home Home

Dag 22 (13 Augustus) Le Havre(F) - Dieppe(F)


Wind: Zuid tot zuidwest 4-5, ruimend naar west en afnemend 3-4
Weer: Zwaarbewolkt met geregeld buien, 20°C.
Vertrek : 06:20
Aankomst: 16:00
Log: 3281,7 - 3330,0 (48,3 Nm)
Gps: 56,4 Nm
Deze vakantie: 572,2 Nm (gps: 628,0 Nm)


Vandaag willen we naar Dieppe, zo'n 55 mijl richting Nederland. We staan op om half zes om met het eerste licht en de laatste tegenstroom weg te varen. We moeten even wachten voor binnenkomende scheepvaart en zijn rond half zeven buiten de pieren. Vrijwel direct komen we een bijzondere verschijning tegen: een zeer moderne viermaster waarvan we niet konden zien of het van een ultra-rijke liefhebber is of een luxe cruiseschip. In ieder geval een schip zoals we nog nooit gezien hebben.

dieppe1
We hebben de wind pal achter op het eerste stuk en dat blijft de hele weg zo, hoewel we eerst noordelijk varen en daarna steeds meer naar het oosten. Het weer is matig met veel wolken en af en toe een regenbui waarbij het zicht terugloopt tot zo'n 2 mijl. Het gaat wel hard, want we hebben behoorlijk stroom mee en voldoende wind om goed door te zeilen. En omdat we aan hogerwal zitten, hebben we vrijwel geen golven. Eerst komen we langs Fecamp (ons eigenlijke reisdoel van gisteren) en vervolgens langs St. Valerie-en-Caux. Beide plaatsen zien er veelbelovend uit voor een volgende keer, maar we willen vandaag mijlen maken om op tijd terug te zijn. Het grootste deel zeilen we op enkel het grootzeil. Soms kan even de fok erbij als de wind wat minder van achteren komt.
De reis duurt eigenlijk zo'n 10 mijl te lang. We krijgen een langdurige bui over, waarbij de wind vrijwel wegvalt. Ook de stroom gaat tegen lopen, waardoor we nog maar 2 tot 3 mijl voortgang maken. Dat is te gek, dus we zetten de motor erbij die ons uiteindelijk in een ruim uur naar de pieren van Dieppe brengt. Het blijft regenachtig, maar desondanks is Dieppe een leuk stadje, waar we midden in het centrum liggen. Zeer goed beschut als het eens hard mocht waaien. De meiden en de kinderen gaan nog even de stad in om op de markt te kijken. 's Avonds eten we heerlijk in één van de vele restaurantjes langs de haven.

dieppe2

De haven van Dieppe. Aan de lange palen kun je zien hoe groot het verschil tussen eb en vloed is (8 meter)


Home Home Home Home

Dag 23 (14 Augustus) Dieppe(F) - Boulogne-sur-Mer


Wind: West 4-5, krimpend zuidwest
Weer: Halfbewolkt, later zonnig 20°C.
Vertrek : 08:30
Aankomst: 16:15
Log: 3330,0 - 3376,3 (46,3 Nm)
Gps: 54,8 Nm
Deze vakantie: 618,5 Nm (gps: 682,8 Nm)


De hele nacht heeft het geregend. We hebben meer zoet water over dek gekregen dan de alle dagen ervoor bijelkaar. 's Morgens is het echter droog en de windverwachting is uitstekend: west 4 tot 5. Als we buiten de pieren komen, lijkt er maar weinig wind te staan en wel veel golven. We liggen aardig te slingeren zonder erg hard vooruit te komen. Dit duurt gelukkig niet lang; zodra we uit de kust zijn, neemt de wind toe tot de beloofde 4 bft en begint de boot heerlijk te lopen. De route is simpel: een rechte lijn van Dieppe naar Boulogne. Het is veel helderder dan gisteren en we kunnen een groot deel van de rotskust zien.
Het wordt een heerlijk zeildagje, waarbij de zon af en toe tussen de wolken door komt gluren en de temperatuur meteen aangenaam wordt. De boot spuit door de golven en de afstand tot Boulogne wordt snel kleiner. We lopen eigenlijk het hele traject een gemiddelde van 8 knopen over de grond en veel eerder dan verwacht zien we de pier van Boulogne verschijnen. We moeten het laatste stuk iets afvallen om bij de kust te komen en we komen daardoor vrijwel voor de wind te varen. De laatste paar mijl is het een enorme klotsbak met golven die van alle kanten komen. We rommelen er doorheen met af en toe klapperende zeilen. Nog voor vieren zijn we tussen de pieren van Boulogne, de haven waarvandaan we nauwelijks twee weken geleden overstaken naar Engeland.
Het is uiterst rustig in de haven. Meer dan de helft van de boxen is leeg. Blijkbaar is er deze morgen een grote uittocht geweest. Omdat het zondag is, kunnen we geen boodschappen meer halen. We eten samen met Endy en Angela in het zonnetje in de kuip een maaltijd van diverse dingen die nog op voorraad waren. Kip, doperwten, gekruide aardappelschijfjes en sla. We zijn inmiddels weer een flink eind opgeschoten richting thuis en voor de komende dagen zijn de weerberichten prima. Het lijkt erop dat we zonder veel moeite op tijd in Nederland zijn.

boulogne2

Veel boxen zijn leeg.


Home Home Home Home

Dag 24 (15 Augustus) Boulogne-sur-Mer(F) - Dunkerque(F)


Wind: Noordwest 2, krimpend west tot zuidwest en toenemend 4
Weer: Zonnig 21°C.
Vertrek : 11:40
Aankomst: 18:10
Log: 3376,3 - 3407,2 (30,9 Nm)
Gps: 44,1 Nm
Deze vakantie: 649,4 Nm (gps: 722,9 Nm)


We kunnen weer eens uitslapen, want de stroom gaat pas vanaf 12 uur meelopen en is bovendien zo stevig dat het weinig zin heeft er tegenin te gaan. Als we opstaan is het heerlijk weer met een vrijwel wolkenloze hemel. We ontbijten met echte baguette van de warme bakker, zo vers als je ze in Nederland niet kunt krijgen. Robin en Nienke vinden het heerlijk en willen dit voortaan altijd. Helaas zijn we Frankrijk bijna weer uit, dus dat zal moeten wachten tot een volgende vakantie. We doen nog even boodschappen bij een grote Carrefour en dan is het tijd om te vertrekken. Esmi heeft een was gedaan, maar er is geen tijd om het in de droger te doen. De was gaat dus nat mee en wordt onderweg opgehangen onder de buiskap.

dunkerque2

Helaas is er nauwelijks wind en moeten we motoren richting Cap Griz Nez. Het is zo helder dat we een groot stuk Engelse kust - waaronder Dover - zien liggen. Bij de kaap stroomt het hard, bijna 4 knopen, en krijgen we weer rare golven. Na de kaap blijft het flink doorstromen en we lopen binnen de kortste tijd Calais voorbij. Voor het eerst in lange tijd zijn er veel andere zeilboten in de buurt. Het is te merken dat we weer in de buurt van Nederland komen, want op de meeste schepen wappert onze driekleur. Voorbij Calais komt er meer wind en kunnen we zeilen. De Noorderlicht zet de genaker en wij maken een echte vliegende melkmeid. Het gaat ongeveer even hard en de motor kan uit. Onder een stralende zon waaien en spoelen we de lange vaargeul naar Duinkerke binnen. Op een gegeven moment draait de wind bijna naar Noord en varen we met 60 graden schijnbare wind, terwijl niet ver achter ons de schepen met spinaker en melkmeid achter ons aan komen. Het fenomeen duurt niet lang en even later hebben wij ook de wind weer van achteren.
Bij Duinkerke is een soort vlootschouw. Achteraf blijkt dat ze Neptunus uit zee hebben opgehaald, een lokale folklore. Het is overigens een nationale feestdag in Frankrijk en België (Maria Tenhemelopneming) en dat is te merken aan de vele bootjes op het water. Tegen de avond betrekt het en later krijgen we lichte regen.

dunkerque3

Weinig wind, dus alle aandacht voor een stukje taart. De Noorderlicht op de achtergrond.


Home Home Home Home

Dag 25 (16 Augustus) Dunkerque(F) - Blankenberge(B)


Wind: Zuidwest 2, ruimend west tot noordwest 2-3
Weer: Zonnig 21°C.
Vertrek : 12:00
Aankomst: 18:30
Log: 3407,2 - 3434,1(26,9 Nm)
Gps: 34,9 Nm
Deze vakantie: 676,3 Nm (gps: 757,8 Nm)


Afgelopen nacht een behoorlijke plens regen over de boot gehad, maar deze ochtend is het opgeklaard en hebben we eigenlijk prima weer. We ontbijten met verse baguettes en croissants; het is immers onze laatste dag in Frankrijk. Daarna maken we langzaam maar zeker klaar voor vertrek. We gaan iets voor slack naar buiten, want het is heerlijk weer om op het water te zijn. De wind is helemaal achter en zwak, dus erg hard gaat het niet. Na een uurtje draait de wind naar het noordwesten, waardoor het allemaal net te zeilen is. De Noorderlicht zet de genaker en gaat ervandoor. Volgend jaar zullen wij dat ook (weer) kunnen doen. We varen werkelijk een luiertochtje. Het is heerlijk zonnig, nauwelijks golven en we lopen zo'n 3,5 knoop door het water. Met stroom erbij schiet het best op en we zien de belgische kust met de typische rijen flats langsschuiven. Het is weer uiterst helder en de kranen van Zeebrugge zien we al van verre. Bij Oostende valt de wind weg en motoren we een half uurtje. Daarna kunnen we nog een tijdje zeilen, maar zo'n 3 mijl voor de haven is het echt op. De motor doet het laatste stukje. We lopen voor de verandering eens met hoog water binnen, dan zien de pieren er geheel anders uit.
We eten een frietje - we zijn immers in België - en lopen naar de Boulevard. De kinderen leven zich nog even uit op het strand en met een ijsje wordt de dag op gepaste wijze afgesloten. Als de kinderen naar bed zijn, doen we nog een borreltje bij de Noorderlicht. Het is al heel lang donker als we terug aan boord komen.

blankenberge4

De kinderen leven zich uit. Op de achtergrond de kranen van de haven van Zeebrugge.


Home Home Home Home

Dag 26 (17 Augustus) Blankenberge(B) - Roompot Marina


Wind: Zuidwest 2, later Noordwest toenemend 4-5
Weer: Zonnig 21°C.
Vertrek : 10:00
Aankomst: 17:30
Log: 3434,1 - 3471,9 (37,8 Nm)
Gps: 36,3 Nm
Deze vakantie: 714,1 Nm (gps: 794,1 Nm)


We willen vandaag naar de Roompot marina in Zeeland gaan. Deze haven ligt vlak achter de beroemde stormvloedkering in de Oosterschelde en is niet te ver weg. Scheveningen is met de huidige wind (ZW 2) en de verwachting (NO, tegen dus) geen optie. We gaan om 10:00 weg om op een redelijke tijd aan te komen. De eerste uren hebben we stroom tegen en eerst vrijwel geen wind en vanaf Zeebrugge plots de wind vol tegen. Vanaf de Botkil west, bij Westkapelle kunnen we afbuigen de Roompot in en kunnen de zeilen erop. We hebben nog steeds stroom tegen en worden naar het zuiden weggezet. Hierdoor is het niet bezeild en moeten we een slag naar boven maken. Daarna gaat het allemaal net, maar gaat het ook direct hard. De stroom staat nu vol naar binnen en met een steeds verder aantrekkende wind spuiten we vooruit. De GPS geeft meer dan 9 knopen aan en binnen de korste keren zijn we alweer bij de Roompotsluis, die al open staat en ons snel naar de Oosterschelde schut. Daar gaan we direct de hoek om richting de marina waar we aan een lange betonnen steiger gaan liggen.
Het is te merken dat we weer op binnenwater terecht zijn gekomen. De meest onhandige manoeuvres worden uitgevoerd om bij de stevige wind aan te leggen. Later helpen we een aantal boten van lagerwal los te maken om achter de betonnen steiger in de luwte te komen liggen, waar het veel prettiger toeven is. Morgen gaan we zwemmen met de kinderen en dan eens zien wat er mogelijk is. De voorspelling is Noordoost 4 tot 5 en kans op buien. Niet het ideale weer om langs de kust omhoog te gaan.

roompot roompot2

De stormvloedkering vanaf zee en vanaf de Oosterschelde.


Home Home Home Home

Dag 27 (18 Augustus) Roompot Marina


Wind: Noordoost 4
Weer: Bewolkt met af en toe zon, afgewisseld met buien soms met onweer 20°C.


Gisteren zagen de voorspellingen er al niet best uit en vanmorgen was het niet beter. Al vroeg zijn we het met zijn allen eens. We blijven nog een dagje. De kids vinden dit helemaal geweldig, want dat betekent dat ze de hele dag kunnen zwemmen. Na het ontbijt gaan we dan ook richting "Zwemparadijs". Zowel Esmiralda als ikzelf kennen dit nog van vroeger, toen een subtropisch zwembad nog iets heel bijzonders was. Voor onze kinderen is het al veel normaler, maar desondanks genieten ze met volle teugen van het golfslagbad, de grote douche, de glijbaan en het zwemmen. Met zijn vieren dollen we in het water en de dag is om voor we het weten.
We zijn net terug op de boot als we een paar onweersbuien overkrijgen. Niet zwaar, geen bijzondere wind maar ook niet echt lekker. Met Endy en Angela doen we het gebruikelijke borreluurtje en maken we plannen voor morgen. We besluiten om vroeg weg te gaan, bij het eerste licht en als het goed gaat dan varen we door tot IJmuiden. Scheveningen is onze "reserve" optie voor als het tegenzit. Waarschijnlijk een lange zeildag dus, maar wel de laatste grote tocht van de vakantie.

Home Home Home Home

Dag 28 (19 Augustus) Roompot Marina - IJmuiden


Wind: Noordwest 4-5, krimpend west 3-4
Weer: Zonnig met lichte hoge bewolking, 20°C.
Vertrek : 08:30
Aankomst: 21:50
Log: 3471,9 - 3543,3 (71,4 Nm)
Gps: 71,9 Nm
Deze vakantie: 785,5 Nm (gps: 876,0 Nm)


Om half zes gaat de wekker. De wind fluit door de masten en het lijkt erop dat het nog hard waait. We bekijken het weerbericht en er wordt afnemende wind voorspeld die ook nog naar het gunstige westen draait. We wachten uiteindelijk 2 uur en dan varen we naar de sluis. We nemen de oude Roompotgeul en moeten het eerste deel tegen de wind in, wat we motorsailend doen. Daarna kan de fok ernij en de motor uit. Met een heerlijk gangetje en een behoorlijk ruige zee gaat het richting de Maasmond. We zien de kranen van de Maasvlakte al heel lang van te voren. We hebben al snel stroom tegen en het duurt erg lang voor we bij Rotterdam zijn. Het is druk op de eurogeul, vooral met inkomende scheepvaart. We passen overal mooi tussendoor, maar de motor moet wel bij. Het is behoorlijk woelig water met een zuidgaande ebstroom, de uitstroom van de maas en een westenwind die allemaal het water een andere kant op willen hebben. Het duurt bijna een uur voor we weer normaal kunnen zeilen. Helaas neemt de wind in de loop van de middag steeds verder af. Terwijl we inmiddels de stroom mee hebben, gaat het niet hard genoeg om voor het donker binnen te zijn. We zetten daarom de motor bij en gaan dan bijna 8 knopen over de grond. Op de achtergrond luisteren we naar de eindeloze verhalen van de Scheveningse vissers die met elkaar ouwehoeren op kanaal 13.
We lopen de pieren van IJmuiden binnen als de zon ondergaat. We gaan door naar de sluis en worden snel geschut. Achter de sluis leggen we vast aan de wachtsteiger. Maximale aanlegtijd is 3 uur, maar het is geheel rustig. We kiezen om hier de nacht door te brengen. Na een laat borreltje bij de Noorderlicht zoeken we onze kooi op. We zijn van zee af en gaan morgen naar Volendam, de Noorderlicht thuisbrengen.

ijmuiden

De zon is onder als we in de sluis van IJmuiden het laatste glimpje zee zien.

Home Home Home Home

Dag 29 (20 Augustus) IJmuiden - Volendam


Wind: Zuid tot zuidwest 3
Weer: Zonnig met lichte hoge bewolking, 23°C.
Vertrek : 08:45
Aankomst: 14:50
Log: 3543,3 - 3571,3(28,0 Nm)
Gps: 28,8 Nm
Deze vakantie: 813,5 Nm (gps: 904,8 Nm)


Na een uiterst rustige nacht zijn we redelijk op tijd wakker. We hebben 3 uur motoren op het Noordzeekanaal voor de boeg, dus we gooien los en ontbijten onderweg. De rit is even saai als altijd, maar er is veel bedrijvigheid in de verschillende commerciële havens. Dat maakt het - samen met het prachtige weer - enigszins aangenaam.

volendam1
Na de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug, waar we beide snel doorheen zijn, kunnen de zeilen erop en gaan we richting het Markermeer. Wat is het toch druk op ons thuiswater. We zien op één dag meer zeilboten varen dan tijdens 4 weken op zee bij elkaar. Toch voelt het weer goed om op eigen water terug te zijn. We spelevaren een beetje naar Volendam met weinig wind en zeer ruime koers. Soms even wat hoger sturen om wind in de fok te krijgen, dan weer afvallen om een melkmeid te varen. Langzaam maar zeker komt het Paard van Marken dichterbij, dat we zeer dichtbij ronden. Dan kunnen we hoger sturen en nog even lekker zeilen. Volendam is echter heel dichtbij en al snel mogen de zeilen naar beneden. De Noorderlicht is met de genaker naar de Oostvaardersdijk gevaren en komt een half uur na ons binnen.
In de haven blazen we de bijboot op en gaan de kinderen varen en zwemmen. Het is prachtig weer en uit de wind gewoon warm. We zien diverse bekenden van de Bavaria Zeilclub en maken diverse praatjes. Iedereen heeft zijn eigen vakantieverhalen. Het valt wel op dat de meeste veel verwaaid hebben gelegen en over het algemeen minder mooi weer hebben gehad dan wij. Wat dat betreft hebben we de goede keuzes gemaakt met de route naar de Kanaaleilanden. 's Avonds gaan we heerlijk eten bij de Pieterman.

volendam2

Met de melkmeid op weg naar het Paard van Marken. Wat een boel zeiltjes!

Home Home Home Home

Dag 30 (21 Augustus) Volendam - Lelystad


Wind: Zuid 3
Weer: Zonnig met lichte bewolking, 24°C.
Vertrek : 11:00
Aankomst: 14:15
Log: 3571,3 - 3585,7(14,4 Nm)
Gps: 15,0 Nm
Deze vakantie: 827,9 Nm (gps: 919,8 Nm)


Vandaag is de laatste dag van de vakantie en staat de reisbestemming vast: thuishaven Lelystad. Vanaf Volendam maar een kort stukje, dus we kunnen eerst rustig ontbijten. Daarvoor moeten eerst verse broodjes worden gehaald bij het winkeltje. Robin en Nienke spelen watertaxi met de bijboot, zodat we snel bij de winkel zijn. Daarna wisselen we foto's uit met de Noorderlicht en nemen afscheid van Endy en Angela.
Omdat er onweer en windstoten worden voorspeld, zijn we toch redelijk vroeg weg gegaan. We hebben een heerlijk half windje onderweg en een zonnetje erbij zoals eigenlijk de hele vakantie. Het Markermeer lijkt wel binnenwater na de vele uren op zee. Kleine golfjes en land aan alle kanten. In twee uur zeilen we naar de overkant en piepen door het Franse gaatje naar binnen. Nog even door de sluis en dan liggen we weer op ons eigen plekje. We hebben ruim 900 mijl gezeild zonder schade, zonder problemen en bijna zonder regen of tegenwind. We ruimen op en nemen de was en andere spullen mee naar huis. Volgende week de 24 uurs, dus dan mag het bootje weer zijn best gaan doen!

lelystad

De vertrouwde televisietoren van Lelystad; we zijn weer thuis.

Home Home Home Home

Martijn a/b Ægir