titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Voorjaar 2012

28Apr Lelystad Houtribhaven Stormachtige start


WindNO 6-7
WeerZwaar bewolkt met af en toe regen, 12ºC


Het voorseizoen is tot nu toe uiterst teleurstellend. Tijdens de paasdagen was het koud en regenachtig en eigenlijk is het daarna niet veel beter geworden. April is een koude en natte maand met nauwelijks weer om te zeilen. Deze week hebben we koninginnedag op maandag en we hebben er een paar dagen aan vast geplakt. De kinderen hebben de hele week vakantie en Job, de schoolvriend van Robin gaat met ons mee. We hebben nog twee extra gasten aan boord: onze teckels Jetje en Lotje die nu 8 maanden oud zijn. Ze hebben nog nooit gevaren, maar mogen deze vakantie gaan leren hoe het is om aan boord te leven.
Ook vandaag is het bepaald geen zeilweer. Er staat veel wind en we hebben eigenlijk geen zin om zo te beginnen. De dag bestaat uit het aan boord brengen van alle spullen. In totaal wordt vier keer tussen huis en boot gereden om alles aan boord te brengen. De kinderen zijn met de honden naar Tom en Anouck gelopen op Parkhaven. Ook wij gaan die kant op als we alles een beetje op zijn plek hebben staan. Het is erg laat als we weer aan boord komen.

Home Home Home gastenboek29Apr Lelystad Houtribhaven - Volendam (Marina) Stormachtige start


WindNO 6-7, afnemend variabel 1-3
WeerZwaar bewolkt met af en toe regen, later droog en af en toe zon; 14ºC
Vertrek15:00
Aankomst18:30
Log3778,0 - 3790,9 (12,9 Nm)


's Nachts staat de wind stevig door. We worden regelmatig wakker van het huilen door het want en geruk aan de touwen. We moeten duidelijk weer even wennen aan het leven aan boord. De honden hebben prima geslapen op hun kleed in de kajuit. De volgende morgen gaan de kinderen zwemmen met Sanne en Marijn in de koploper. Het zou nog tot in de middag blijven doorwaaien, maar om 11 uur is het al vrijwel windstil. We brengen de kinderen weg en gaan nog even langs huis om een paar spullen te halen die we zijn vergeten mee te nemen. Daarna terug naar de boot om de zeilen op te tuigen. De wind waait steeds uit een andere hoek, soms wat harder en soms heel licht. Er is geen pijl op te trekken.
Om half drie komen de kinderen terug aan boord. We gaan naar Volendam, waar we hebben afsproken met Endy en Angela. De sluis gaat redelijk vlot en daarna kunnen de zeilen omhoog. We zeilen met een vaartje van 4 knopen richting Volendam. De honden moeten nog hun draai vinden en zijn wat onrustig, maar verder gaat het prima met ze. Na anderhalf uur begint het te spetteren en tegelijkertijd valt de wind volledig weg. Er zit niets anders op dan de rest van de weg te motoren. In Volendam leggen we vast naast de Noorderlicht. We kunnen nog even lekker borrelen, want de zon is zowaar doorgebroken. We halen chinees en daarna gaan we redelijk snel te kooi. Het is toch een vermoeiende dag geweest.

Home Home Home gastenboek30Apr Volendam - Hoorn (WSV) Van het Noorderlicht naar konninginnedag


WindNO 3-4
WeerZonnig en droog, later lichte regen; 21ºC
Vertrek12:00
Aankomst14:45
Log3790,9 - 3800,7 (9,8 Nm)


Vandaag Konninginnedag is het ineens prachtig weer: Een helderblauwe hemel en een heerlijk temperatuurtje. We slapen uit en kunnen in de kuip ontbijten in korte broek. Na de koffie gaan we - samen met de Noorderlicht - het water op. We willen eigenlijk naar Enkhuizen, maar de wind is pal tegen. We liggen wel precies op koers naar Hoorn. We willen nog iets van de koninginnedag meemaken, dus we kiezen om door te varen naar Hoorn. We zwaaien de Noorderlicht uit, die gaan terug richting Volendam en wij varen door.
We genieten van het zonnetje, de wind en het zeilen en ook de hondjes beginnen hun plekje te vinden. Ze liggen te slapen in de kuip. Eigenlijk veel te snel zijn we bij de ingang en moeten de zeilen naar beneden. We gaan naar de verenigingshaven (WSV) en krijgen een prima plekje aan de E-steiger. Daarna gaan we de stad in waar het een gezellige boel is. Met een frietje in de buik gaan we terug naar boord. Sicco en Margreet komen nog langs en eten een hapje mee. Het begint dan toch behoorlijk af te koelen en het gaat ook weer licht regenen. De kinderen vermaken zich prima met de diverse spelletjes aan boord. Het is al weer laat (23h) als ze te kooi gaan en wij volgen kort daarna.

Home Home Home gastenboek1Mei Hoorn Een stille dag


WindVar 1-2
WeerBewolkt met buien, later opklaringen en zon; 19ºC


's Morgens slapen we eerst lekker uit. Er staat nauwelijks wind en het dreigt voortdurend. Tegen 10 uur begint het flink te regenen. Als het opknapt, wordt het ook direct prachtig weer. Alleen de wind laat het afweten. We blijven maar een dagje liggen, er is nog genoeg te doen aan boord. Terwijl de meiden boodschappen gaan doen, krijgt de boot een flinke poetsbeurt. Dat was nog niet gebeurd dit jaar, wat komt er een hoop vuil vanaf. Daarna gaan de jongens de bijboot opblazen terwijl wij genieten van een lekker warm zonnetje. De dag glijdt ongemerkt voorbij. We kunnen tot laat buiten zitten, heerlijke rust. Vakantiegevoel is er helemaal!


vjvak06

Kids en honden in de Dinghy

Home Home Home gastenboek2Mei Hoorn - Enkhuizen (Buitenhaven) Heerlijk varen en bezoek aan boord


WindNO 2-3
WeerZonnig met sluierbewolking; 19ºC
Vertrek11:00
Aankomst15:00
Log3800,7 - 3815,7 (15,0 Nm)


Het is prachtig weer als we opstaan. We willen op tijd weg, dus de jongens zit al vroeg in de bijboot om nog een stukje te varen. Daarna wordt de boot opgeruimd en maken we klaar voor vertrek. Het is toch alweer 11 uur als we de haven uitvaren. Buiten staat er maar weinig wind, net genoeg om te zeilen. We halen diverse boten in. De Aegir loopt weer prima in dit lichte weer. Voorbij de Nek komt er meer wind, maar draait deze steeds noordelijker. We moeten kruisen richting Enkhuizen wat bepaald geen straf is met dit perfecte zeilweertje. Tot onze verrassing zien we bij een aantal anderen de zeilen zakken waarna ze op de motor richting Enkhuizen gaan.
We varen iets ruimer om meer snelheid te halen. De boot is perfect uitgetrimd en kan minuten lang op koers blijven zonder dat we hoeven te sturen. Enkhuizen komt na een paar slagen dichtbij en het laatste stukje in de geul gaat op de motor. Het Naviduct kunnen we direct door, geen wachttijden in deze tijd van het jaar. Dan koersen we naar de bij ons favoriete buitenhaven waar we vastleggen aan 't Lieverdje die we kennen van de verschillende pinksterweekenden. Het wordt een gezellige middag met een heerlijk zonnetje uit de wind, terwijl in zuid Nederland het noodweer overtrekt.
's Avonds komt Oma Joke nog even op bezoek vanuit Lelystad. Opa Ton is naar de Arena om de kampioenswedstrijd van Ajax te bekijken. We zitten tot laat buiten, het is veel beter weer dan voorspeld was.

Home Home Home gastenboek3Mei Enkhuizen - Andijk Een miezerige tocht


WindVar 1
WeerBewolkt met miezerige regen, slecht zicht; 13ºC
Vertrek13:00
Aankomst14:30
Log3815,7 - 3823,0 (7,3 Nm)


Wat een verschil met gisteren! In de nacht is het begonnen met regenen en 's morgens is het grijs, koud en nat. Door de miezer is er maar weinig zicht en heel Enkhuizen biedt een troosteloze blik. In de scheepswinkel halen we warme croissants die net uit de oven komen. We ontbijten heerlijk met ook nog gebakken eitjes - en een gekookt eitje voor de honden. We willen het betere weer afwachten, maar dat komt niet echt. Als de buren een box willen opzoeken gaan wij toch maar op stap. We willen naar Andijk, waar zowel Esmiralda als ikzelf nog nooit hebben gelegen met de boot. Er is vrijwel geen wind, dus we motoren door de miezer en de mist langs de dijk naar Andijk. Gelukkig is het niet al te ver.
De haven doet denken aan onze eigen haven. Buiten de stad en weinig passanten, waardoor er weinig sfeer is. Het is wel heerlijk rustig hier, want ook auto's hoor je nauwelijks in deze uithoek van Noord Holland.

Home Home Home gastenboek4Mei Andijk - Urk Een koude dag op het IJsselmeer


WindNW 3-4
WeerBewolkt met af en toe een bui; 11ºC
Vertrek12:15
Aankomst16:15
Log3823,0 - 3839,7 (16,7 Nm)


Als de hondjes ons wakker maken voor hun ochtendwandeling is het koud, nat en winderig. Het lijkt meer op herfst dan lente en de haven van Andijk krijgt iets troosteloos. We slapen uit en gaan dan douchen in misschien wel de beste douches van alle IJsselmeerhavens. Prachtig afgewerkt marmeren tegels, vloerverwarming en uiterst schoon. Na het ontbijt maken we ons klaar om te vertrekken, maar stellen nog even uit omdat het weer begint te regenen. Kort na het middaguur gaan dan toch de trossen los. We laten ons waaien richting Urk, hoewel we eerst naar Lemmer wilden gaan. De voorspellingen zijn echter dermate ongunstig (vooral koud), dat we een dagje eerder thuis willen zijn. Al gauw kunnen we een vliegende melkmeid varen en die blijft staan tot bij Urk. Het weer is iets verbeterd en we lijken droog over te komen, maar vlak voor de haven krijgen we toch nog een bui en bovendien een aantrekkende en draaiende wind. We gijpen, draaien de fok weg en gijpen even later nog een keer richting de havenmond. Achter de dijk laten we het grootzeil zakken, in de luwte zonder deining. We zagen enkele andere boten behoorlijk dansen in de golven buiten de pieren; soms meer dan een mijl uit de kust om vervolgens op de motor al rollend naar de haven te varen. Lijkt ons niet echt comfortabel.
Op Urk nemen we de honden uit wandelen en lopen op de terugweg eerst langs Bakker Brouwer en daarna langs Baarsen voor een portie kibbeling voor aan boord. We liggen tegen de kade aan de buitendijk en blijkbaar aan de grond. Als er een boot langsvaart, bonken we op de kiel. We maken daarom weer los en verleggen naar een stukje verderop waar wel genoeg water staat. Dan gaat de kachel aan en warmen we allemaal lekker op. Om 20:00 natuurlijk even 2 minuten stilte en daarna de gebruikelijke taferelen: Borduren, lezen, computeren en spelletjes. Morgen terug naar Lelystad.

Home Home Home gastenboek

5Mei Urk - Lelystad Diepe kuilen en een fokkeritje


WindNO 3-4, toenemend 5
WeerZon en wolken; 10ºC
Vertrek13:45
Aankomst16:15
Log3839,7 - 3848,7 (9,0 Nm)


De ochtend begint, tegen de verwachting in, geheel zonnig. Om 5:45 gaat Esmiralda al met de honden weg, maar daarna weer terug naar bed gegaan. We slapen uit tot na half tien. Na het ontbijt gaan de kinderen - natuurlijk - het strand op waar ze enormen gaten graven tot wel een meter diep. We zitten in het zonnetje waar het ondanks de lage temperaturen nog best aangenaam is.
De terugreis doen we zeer relaxed op alleen de fok. Het schommelt een beetje en Job en Nienke komen buiten zitten. We spelen de bekende woordspelletjes terwijl we ons naar huis laten waaien. In de haven eten we nog aan boord en daarna pakken we de spullen in en gaan naar huis, zodat de kinderen nog een dagje bij kunnen slapen voor ze weer naar school gaan.

Home Home Home gastenboek16Mei Lelystad Houtribhaven Uitpakken en opruimen


WindZW 5-6
WeerZon en wolkenvelden, 11ºC


Nog altijd wil het niet zomeren. Het is koud en vaak regenachtig, zo ook vandaag. Het hemelvaartweekend komt eraan en we gaan vier dagen zeilen op het IJsselmeer. We hebben niet echt een doel, maar laten ons wijzen door de wind. Nienke heeft haar vriendin Lisa meegevraagd, dus we zijn met 5 personen en 2 teckels aan boord deze dagen. In eerste instantie wilden we vandaag nog gaan varen, maar we waren laat en komen pas tegen 18:00 aan boord. Na het uitpakken en opruimen eten we een simpele maaltijd met broodjes shoarma. Dan is het al bijna donker en wordt het tijd om te kooi te gaan. Morgen lijkt een mooie dag te worden!

Home Home Home gastenboek17Mei Lelystad Houtribhaven - Hindeloopen (Marina) Stormachtige start


WindZW 3-4, krimpend Z en afnemend tot windstil
WeerZonnig, later bewolkt, 13ºC
Vertrek11:15
Aankomst17:00
Log3848,3 - 3873,9 (25,2 Nm)


De zonsopgang is prachtig. Dat we dat weten hebben we aan de honden te danken die nog voor zessen komen vertellen dat ze eruit willen. Eenmaal op de kant weten ze zich allebei uit hun halsband te wurmen en terwijl ik Lotje vastmaak, is Jetje gevlogen. Even later zien we haar lopen op het dijkje tegenover de boot. Met veel moeite krijgen we haar weer mee. Een lekker begin van de dag.
Tijdens het koken van de eieren is het gas op, dus voor we vertrekken halen we eerst nieuwe bij de Flevomarina. Rond 11 uur zijn we eindelijk klaar voor vertrek. Met een krappe windkracht 3 gaan we net hard genoeg om te zeilen. Het is genieten in de warmte van de zon. Helaas trekt het al gauw helemaal dicht en kunnen de jassen aan. Het is druk op het water en we kunnen simpel achter de rest aanvaren richting de kop van het Enkhuizerzand. Daarna gaan we iets hoger varen terwijl de wind ook wat toeneemt. Dit is heerlijk zeilen, maar de meiden die binnen zaten vinden het minder prettig en komen wat witjes naar boven. We spelen wat woordspelletjes ter afleiding, maar echt helpen doet het niet. Terwijl de wind steeds meer afneemt, gaat Lisa aan het stuur. Dat helpt wel en binnen de kortste tijd is ze helemaal opgeknapt.
Helaas moet vanaf Stavoren de motor aan, want de wind valt helemaal weg. Bij Hindeloopen zijn zeilwedstrijden in de optimisten, maar zelfs die komen niet meer vooruit. We meren af in de Marina, de gemeentehaven is vol. Na het eten spelen we koehandel, een spel dat we van Lisa hebben gekregen. Het is enorm leuk en de avond vliegt voorbij.

Home Home Home gastenboek18Mei Hindeloopen - Medemblik (Westerhaven) Zwemmen, Zeilen, Spelen


WindZO 2-4
WeerZonnig, later bewolkt, 16ºC
Vertrek12:45
Aankomst17:00
Log3873,3 - 3888,9 (15,0 Nm)


Deze morgen slapen zelfs de honden uit. Tegen 8 uur komt iedereen zijn bed uit. De kinderen willen graag zwemmen, dus na een broodje gaan ze richting het zwembad. Wij ontbijten samen met warme croissants en verse broodjes uit het winkeltje. Tot onze verrassing zijn de kids vrij snel terug. Het zwembad is klein en je mag weinig anders dan zwemmen. Terwijl iedereen op stap gaat voor boodschappen, probeer ik de muggenlijken van het dek te schrobben. Gisteren was er weer een ware plaag toen de wind wegviel. Na de boodschappen en een ijsje - traktatie van Lisa - gaat de IJsselmeerkaart op tafel. De kinderen mogen kiezen. Ze willen graag zaterdag op Urk zijn en willen daarom vandaag naar Medemblik met de zuidoosten wind.
We varen weg met een heerlijk warm zonnetje, een windje 4 uit de goede richting en nauwelijks golven aan hogerwal. Perfect zeilweer dus. Helaas betrekt het na een tijdje en kort voor Medemblik krijgen we zelfs wat regendruppels. Maar de wind is uitstekend en zorgt voor een snelle oversteek. Onderweg eten we nog heerlijke broodjes met omelet.
We meren aan in de Westerhaven waar de verenigingshaven vol ligt en we aan de overkant vastmaken. We komen terecht in een enclave van Duitsers, die we toch al veel zien deze dagen. De kinderen spelen in het park achter de haven waar een speeltuin is en ze kunnen voetballen. 's avonds spelen we wederom een potje koehandel.

Home Home Home gastenboek19Mei Medemblik - Enkhuizen (Buitenhaven) Bekende buren


WindZ 3-4
WeerLicht bewolkt, 16ºC
Vertrek09:30
Aankomst12:15
Log3888,9 - 3899,7 (10,8 Nm)


Het is vandaag vlaggetjesdag op Urk en we verwachten dat het druk zal worden. Daarom willen we direct na het ontbijt vertrekken. We moeten onze buren zelfs wekken, maar om half tien zijn we buiten de pieren. Er staat nog een aardig windje en we koersen in een goed tempo op Urk af. Dan horen we op de marifoon dat de haven van Urk tussen 13:30 en 15:30 gestremd zal zijn in verband met de vlootschouw. Dit schopt onze plannen behoorlijk in de war. We kiezen voor Lemmer en vallen 30 graden af. Op die ruimere koers raken we onze snelheid echter kwijt en dan is Lemmer nog best ver weg. Dus weer wordt de steven gewend, nu richting Enkhuizen. Dat is een stuk dichterbij en op een prima koers voor deze wind. We moeten nog even kruisen richting de ingang, maar zijn toch vroeg in de haven waardoor we een plekje aan de kant krijgen. We hebben direct buren, maar die maken na een uurtje weer los om ergens anders te gaan liggen. Misschien zijn onze kinderen - die de bijboot hebben opgeblazen en rondjes varen - te druk.
Het heeft waarschijnlijk zo moeten zijn, want niet veel later vaart de Noorderlicht de haven binnen. Ze komen - als vanouds - naast ons liggen. Ook de Nicria zien we langskomen en niet veel later is het gezellig druk in de kuip. Het heerlijke weer helpt ook mee, in de luwte van de stad is het korte broeken weer. 's Avonds gaat de Cobb aan en eten we een heerlijk maaltje vlees, salade en stokbrood.

Home Home Home gastenboek20Mei Enkhuizen - Lelystad Van de regen in de zon


WindNW 3-4
WeerBewolkt met regen, gevolgd door opklaringen en zon; 16ºC
Vertrek11:15
Aankomst14:15
Log3899,7 - 3914,3 (14,6 Nm)


De regen die vannacht voorspeld was, is uitgebleven en we kunnen zelfs ontbijten in de kuip. Dat blijkt toch wat voorbarig, want nog tijdens het eten vallen de eerste druppels. We gaan binnen verder en wachten de bui af. Daarna vertrekken we richting Lelystad. Er staat meer wind dan gedacht en bovendien uit een veel betere richting dan de voorspelling (NO) aangaf. Met een bakstag windje lopen we naar de kop van het Enkhuizerzand. Vanuit het niets begint het opnieuw te regenen, een ware stortbui die Esmi drijfnat maakt en de rest naar binnen jaagt. Als ik geheel in oliepak weer buiten kom, is het ergste al voorbij. Niet veel later zitten we in de zon en kan alles weer uit.
De rest van de reis verloopt voorspoedig. Nienke en Lisa sturen allebei nog een tijdje. We zetten nog even een vliegende melkmeid voordat we langs het commissarislicht naar de kom van de haven draaien.
We hebben een aantal heerlijke dagen gehad, veel beter weer dan voorspeld was en vrijwel alles kunnen zeilen. Ook onze gast Lisa heeft zich prima vermaakt en het was erg gezellig om haar erbij te hebben.

Home Home Home gastenboek25mei Lelystad - Stavoren Avondrit


WindNO 4-5
WeerZonnig, 24 ºC
Vertrek17:45
Aankomst22:00
Log3914,3 - 3938,2 (23,9 Nm)


De zomer is deze week in volle glorie losgebarsten. Vorige week nog 11 graden, deze week tegen de 30. Het kan verkeren in Nederland. Het pinksterweekend staat voor de deur en wij doen traditiegetrouw met het BZc evenement mee. We willen graag op vrijdag al naar de bestemming - Stavoren - varen zodat we zaterdag rustig aan kunnen doen. Door alle drukte met werk en Robin die van schoolkamp terugkomt, zijn we pas tegen 1700 op de boot. We ruimen in, maken de boot vaarklaar en vertrekken. Het eerste stuk gaat op de motor, zodat we rustig kunnen eten. De wind is pal tegen en we willen het liefst bij daglicht aankomen, dus ook voor de tijd is dat beter. Bij het commissarislicht gaan de zeilen erop (1 rif) en is het hoog aan de wind naar de kardinaal van het Enkhuizerzand. De wind draait net iets de verkeerde kant op en het is niet meer bezeild. We hakken een beetje tegen de golfslag waardoor de snelheid behoorlijk terugloopt. Met een kort klapje richting Urk kunnen we de boei ronden en afvallen. Dan gaat het ineens hard en lopen we steeds rond de 7 knopen. Nog voor zonsondergang zijn we bij het Vrouwenzand. Lotje is weer zeeziek en moet spugen. Ook Jetje lijkt zich niet heel prettig te voelen, maar verder houden de honden zich goed met deze omstandigheden. Als we om de West kardinaal zijn, gaat het laatste stuk weer op de motor tegen de wind in. We zitten gelukkig aan hogerwal, dus veel golfslag is er niet. Het begint te schemeren als we de spoorhaven binnenvaren. We leggen vast tegen de Ermada die - tot onze verrassing - de enige andere BZc boot is in de haven. Als wij al lang slapen komen de Jolly Roger en de Miss Monneypenny binnen.
Met deze temperaturen is het heerlijk zeilen in de avonduren. Het is rustig op het water en we konden van een prachtige zonsondergang genieten.

Home Home Home gastenboek26mei Stavoren Racen over het IJsselmeer


WindN-NO 3-4
WeerZonnig, 23 ºC


Het is ook vandaag prachtig weer. Tijdens het ontbijt wil het schip aan de kant vertrekken, dus we maken los en verhuizen naar de overkant waar normaal de bruine vloot ligt. Dit is de plek waar de BZc bijelkaar komt. We gaan liggen tegen de Jolly Roger met de kont in de wind, zodat we een beetje verkoeling in de kuip hebben. Opa en Oma komen nog even langs om te horen hoe Robin het heeft gehad op kamp. Ton gaat maandag de elfstedentocht fietsen en ze staan al op de camping in Bolsward.
Langzaam maar zeker komen alle deelnemers binnenvaren. We hebben een steigerborrel die wordt onderbroken door een spectaculaire rit in een snelle rib over het IJsselmeer. De boten kunnen een maximum snelheid halen van bijna 100 km/uur. Wat een spektakel! Ook de borrel is weer ouderwets gezellig. We komen veel oude bekenden tegen en ook een paar nieuwelingen. Na de borrel gaan we naar de Hobbelschuit voor het diner. Daar waren inderdaad een paar hobbels... de keuken lijkt het totaal niet aan te kunnen, waardoor mensen heel lang op hun eten moeten wachten. Ook is het erg karig: een stuk vlees en een bak patat moesten we het mee doen. Er was zelfs geen mayonaise te krijgen. We kennen deze ervaring nog uit de tijd dat wij het georganiseerd hebben. Je staat dan machteloos. Na het eten was het gezellig feesten met een bandje, dansen en een drankje.

piwe9

Met bijna 100 km/u over het water

Home Home Home gastenboek27mei Stavoren - Den Oever Mooie wedstrijd


WindOost 1, later Noordelijk 3-4
WeerZonnig, 24 ºC
Vertrek09:45
Aankomst15:00
Log3938,2 - 3960,2 (22,0 Nm)


De wedstrijddag is aangebroken. De wekker gaat om half acht. Er staat weinig wind en de voorspelling is Oost 3-4. We zetten de grote genua erop en maken alles klaar om met de genaker te varen. Op de palaver horen we de wedstrijdkoers: een indewindse start, een kort kruisrak en dan twee ruimewind rakken naar de WV12. Als we willen losmaken, wordt Nienke gevraagd of ze op het startschip wil komen. Er zijn veel kinderen daar en ze gaan spelletjes doen en zwemmen. Daar heeft ze wel oren naar, dus ze stapt gauw over. Terwijl we richting de start varen valt de wind geheel weg. We hijsen de genaker even om te kijken of alles goed zit en zelfs die krijgen we niet vol. We starten vrijwel zonder snelheid en komen ook daarna nauwelijks vooruit. We peddelen een stukje en liggen al gauw vooraan. Als de laatste groep start, komt ook de wind. We ronden als eerste de boei, maar de rest van het veld ligt vlak achter ons. Voor de eindoverwinning zijn we dus al kansloos, want we hebben bijna een half uur verloren op de grote jongens. De voorspelde oostenwind komt uit het noordwesten en draait naar noord terwijl de kracht toeneemt. We varen een kruisrak naar de VF-A, waar we vrijwel gelijk met de Adis aankomen. Dat is op rating niet gunstig voor ons. We proberen hem er in het volgende rak naar de WV12 uit te zeilen en dat wil eerst niet echt lukken. Na veel trimmen lopen we toch weg. Tegelijkertijd worden we ingehaald door diverse grotere schepen, maar ook door de Ermada die in onze klasse vaart. Vlak voor de WV12 is hij ons voorbij. Dan moeten we nog een mijl tot de finish, hoog aan de wind. Wij kunnen scherper en harder dan de Ermada varen en halen hem bijna nog in. Slechts 10 meter komen we tekort op de finish.

piwe8

Geconcentreerd in de wedstrijd

Home Home Home gastenboek28mei Stavoren - Den Oever Mooie wedstrijd


WindNW 2 toenemend 4-5
WeerLicht bewolkt met zonnige perioden; 22 ºC
Vertrek10:30
Aankomst16:30
Log3960,2 - 3990,2 (30,0 Nm)


Na een welverdiende nachtrust nemen we afscheid van onze clubgenoten en zetten koers naar Lelystad. Er staat weinig wind en die komt ook nog eens van achteren. We zetten de zeilen en varen weg terwijl Esmi eitjes bakt voor het ontbijt. Achter ons trekt de zeemist over Den Oever, maar wij houden zon. Alleen de wind is kil en voor het eerst in dagen gaat er een shirt met lange mouwen aan. Om de wind in de genua te houden, stuur ik iets hoger terwijl de wind langzaam maar zeker in kracht wint. Het plan om de genaker te hijsen gaat terug de kast in; er staat inmiddels een windkracht 4/5. We lopen prima en Stavoren komt al gauw in zicht. Als we de drukke route Stavoren - Enkhuizen gepasseerd zijn, gaan we ruimer varen met een vliegende melkmeid. Dit gaat prima en om 1500 zijn we bij de kop van het Enkhuizerzand. Het laatste stuk is met ruime wind lui zeilen en dat is aan boord te merken. Iedereen is bezig met zijn eigen ding en de honden liggen te slapen op de bank. Na 6 uur en 30 mijl leggen we vast in onze eigen box in Lelystad. We hebben een prachtige pinksteren gehad met 3 prima zeildagen.

Home Home Home gastenboek31mei een klusdag


WindZW 1, toenemend 5-6
WeerBewolkt, later langdurig regen, 17 ºC


Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat we onze stuurautomaat hebben gekocht, alleen zijn we er nooit aan toegekomen om deze in te bouwen. Vandaag gaat het dan echt gebeuren. Endy komt mij helpen - of eigenlijk help ik hem. We varen eerst de boot naar de havenkom waar we dichtbij de bus met spullen liggen en via de zijsteiger aan- en van boord kunnen. Dan gaat de boel open en kunnen we gaan inbouwen. Eerst wordt het klokje geplaatst (ST 6002). De Lewmar Integra Autopilot drive - de motor - wordt op het al aanwezig frame gezet en vervolgens gaat de ketting erop. Het uitlijnen naast de reeds bestaande ketting is nog een lastig werkje waar we een uurtje mee zoet zijn, maar dan zit het zoals we willen. We moeten nog wat stroomkabel halen en dat blijkt lastiger dan gedacht. Brezan (autohandel) heeft het niet en ook in het centrum is het niet te krijgen. Uiteindelijk komen we bij de Tagrijn, die alles heeft wat we willen. Terwijl we aan het shoppen zijn begint het te regenen en dat houdt de hele dag niet meer op. Ook de wind neemt steeds verder toe, waar 2-4 was voorspeld staat uiteindelijk een dikke 6 in de haven. Gelukkig hebben we voornamelijk binnenwerk nu. We trekken de kabels, plaatsen de Raymarine computer en het kompas en sluiten alles aan. Het werkt in n keer, behalve dat de automaat in spiegelbeeld stuurt. We zetten de plus/min van de motor om en dan lijkt het helemaal goed te zijn. Helaas is het weer te slecht om te calibreren en te testen, dus we varen de boot terug naar de box. Terwijl we dat doen, komen 6 boten van team Heiner binnen die een event van Audi hebben. Hierdoor is het havenrestaurant helaas bezet. Daarom gaan we maar richting huis. In het vervolg kunnen we dus op de automaat varen, ik ben heel benieuwd hoe dat bevalt.

Home Home Home gastenboek30juni Lelystad - Urk Op de automatische piloot


WindZW 3-4
WeerZonnig, 23 ºC
Vertrek11:15
Aankomst14:00
Log3990,2 - 4000,6 (10,4 Nm)


De hele maand is het met name in het weekend slecht zeilweer geweest; veel wind, koud en regenachtig. Vandaag is het hockeyseizoen afgelopen en hebben we ook nog aardig weer. We gaan eindelijk weer een weekendje varen. Nichtje Eline is mee, die logeert dit weekend bij ons. We beginnen met het calibreren van de stuurautomaat die inmiddels een kleine maand geleden is ingebouwd. Dit gaat zeer eenvoudig en een half uurtje later kunnen we de zeilen hijsen en zetten koers naar Urk. De wind is pal van achteren en op alleen het grootzeil lopen we ruim 5 knopen. Met nauwelijks golven wordt het een zeer relaxed tochtje. De kinderen spelen binnen een potje cluedo terwijl wij de stuurautomaat uitproberen. Deze doet het prima, alleen lijkt de windinformatie niet binnen te komen.
Het is helder weer en we zien Urk vanaf het vertrek al liggen. Het voormalig eiland komt snel dichterbij. Vlak voor Urk gaat het log door de 4000 mijl. Toch een mooi aantal in iets meer dan 4 jaar. Tegen 1400 liggen we vast aan de kade bij de dijk. De kinderen willen natuurlijk meteen het strand op en gaan zwemmen in het toch wel warme water. We zien ze de rest van de dag niet meer terug. 's Avonds eten we een lekker visje van Baarsen, onze stam-viszaak. De wind die tegen de avond zoals gebruikelijk inzakt, neemt tegen de late avond plotseling toe tot een dikke windkracht 5.

Home Home Home gastenboek1juli Urk - Lelystad Straffe wind


WindZW 3-4
WeerZonnig, 23 ºC
Vertrek11:15
Aankomst14:00
Log4000,6 - 4014,6 (14,0 Nm)


De wind is afgelopen nacht verder toegenomen en 's ochtends staat er een dikke 20 knopen, precies uit de richting van Lelystad. Het belooft een vrij heftig tochtje te worden en dat willen we Eline eigenlijk niet aandoen. We bellen Marcel en Natasja, die naar de haven komen om haar op te halen. Ook onze kinderen willen wel mee om daar te gaan spelen; Nienke is ook geen held met dit weer. Nadat we de kinderen hebben uitgezwaaid, maken we klaar voor vertrek. We vervangen de Genua door de High aspect en zetten in de havenkom een dubbel rif. De boot ligt prima op het roer en onder flinke helling zetten we koers richting Flevocentrale. Daar maken we een slag en varen helemaal door tot onder de Enkhuizerdijk. De hondjes vinden het binnen niet al te prettig, maar als Esmi erbij gaat zitten komen ze tot rust. We proberen de stuurautomaat even en ook in deze lastige korte golven doet hij het goed. Op de hand stuurt het iets beter, omdat de grootste golven waarop de boot veel snelheid verliest kunnen worden ontweken. Onder de dijk zijn de golven vrijwel verdwenen en loopt de snelheid op. Met 7,5 knoop - aan de wind - varen we langs de dijk richting Lelystad. Het laatste stuk moeten we nog een aantal keren overstag om langs de Flevo marina te komen. Daar krijgen we nog even flink wind uit een overwaaiende bui (meer dan 30 knopen echte wind) en we draaien snel de fok dicht. Deze hadden we niet strak genoeg doorgezet waardoor hij zwaar ging klappen aan de voorstag. Leermomentje!
Bij het laten zakken van het grootzeil blijkt toch weer een leuver te zijn gebroken, voor het eerst in lange tijd. Waarschijnlijk verkeerde krachten op gekomen bij het doorzetten van het 2e rif. Ook hebben we een scheurtje precies onder de onderste zeillat ontdekt. We mogen voor de vakantie dus nog een keertje langs de zeilmaker.

Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir