titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2023

11aug Lelystad Houtribhaven - Urk Gemeentehaven Op vakantie


WindZuidwest 3-4
WeerBewolkt, 22C
Vertrek19:00
Aankomst21:00
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps10,0 Nm


Na weken van onbestendig weer met veel wind en regen begint het eindelijk op te knappen en dat is precies op tijd, want vandaag begint onze vakantie. We hebben drie weken de tijd en zijn met de honden, maar zonder de kinderen die hun eigen vakantieplannen hebben. Als ik rond 17:00 thuis kom, staan de spullen al klaar. We pakken in en zijn een uurtje later op de haven. Nog voor 19:00 zijn we los en op weg naar Urk. Esmi ruimt onderweg de boot in en we eten tijdens het varen een broodje. Met een lekker ruim windje schiet het goed op en nog voor het donker wordt meren we af in de haven van Urk.


20230811-01

Er is zelfs ruimte over in de auto!

Nienke is aan het werk bij Storm en komt nog een nachtje aan boord slapen. Het is nog prima weer 's avonds en we maken een praatje met de buren waar we tegenaan liggen. Zij willen morgen om 10 uur vertrekken, maar volgens de voorspellingen is het beter om in de middag te varen. We gaan het zien...

20230811-02

Samen kijken naar de ondergaande zon

Home Home Home Home gastenboek12aug Urk Gemeentehaven - Medemblik Westerhaven Stevig aan de wind


WindZuidzuidwest 4
WeerRegen, daarna zonnig, 21C
Vertrek14:15
Aankomst18:00
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps22,0 Nm


Zoals voorspeld trekt er 's morgens een flink regenfront over. We kunnen de honden nog net voor de eerste bui uitlaten en daarna rustig ontbijten, want het komt met bakken naar beneden. Onze buren gaan toch maar wat later weg. Wij gaan nadat de buien zijn overgetrokken eerst naar Nienke toe bij Storm waar we koffie drinken met een heerlijke cheescake en daarna afscheid nemen. Dan nog boodschappen doen en met de honden wandelen zodat het al ruim na lunchtijd is als we vertrekken richting Medemblik. De wind is toegenomen tot een stevige 4 bft en we moeten hoog aan de wind om ten zuiden van het vogeleiland te blijven. Met ruim 20 knopen op de klok en vol tuig gaan we behoorlijk schuin, maar de boot ligt heerlijk op het roer en we varen constant tegen de 6,5 knoop. Dat is op deze koers uitstekend.


20230812-01

Spreuk op Urk

Bij Enkhuizen komen we aan hogerwal en wordt het rustiger. Het laatste stukje naar Medemblik is net niet bezeild en we moeten een slagje maken naar de haven. We gaan achter de brug in de Westerhaven liggen en krijgen een enorme box waar ook een 13 meter jacht wel in past. We liggen recht tegenover eetcaf De Kwikkel waar we dan ook gaan eten en een heerlijke burger krijgen. Het vakantiegevoel begint nu wel echt te komen!

Home Home Home Home gastenboek13aug Medemblik Westerhaven - Den Oever Marina Langs de dijken


WindZuidwest 3-4
WeerBewolkt met af en toe lichte regen, 21C
Vertrek11:30
Aankomst13:45
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps10,3 Nm


De wind staat nog een paar dagen uit zuidwestelijke richting en dat is niet ideaal om richting Belgi te varen. De waddeneilanden, waar vorige week nog ruim plek was, liggen helemaal vol dus we gaan rustig richting Den Helder om van daaruit langs de kust naar het zuiden te varen. Vandaag gaan we een kort stukje naar Den Oever. We varen met ruime wind aan hogerwal en zetten alleen de fok op. Dat is voldoende om met 4 tot 5 knopen vooruit te gaan. Precies in dit stukje van Nederland komen wat buien tot ontwikkeling waarvan er enkele ons schampen. Er komt vooral wind uit, maar we krijgen ook wat druppels mee. Verder is het vooral lui zeilen en Esmi kan zelfs de courgettesoep voor vanavond onderweg klaarmaken. In Den Oever krijgen we een prima box en de middag doen we vooral rustig aan. Morgen staat Den Helder op de planning. Het tij gaat vanaf 8:30 mee lopen, dus we willen op tijd vertrekken.

20230813-02

Bui op het IJsselmeer

Home Home Home Home gastenboek14aug Den Oever Marina - Den Helder KMJC Schutteren in de sluis


WindZuid 2-4
WeerLicht bewolkt met zon, 24C
Vertrek08:30
Aankomst11:30
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps12,1 Nm


We hebben voor het eerst deze vakantie de wekker gezet. We willen rond 8:30 vertrekken om met de stroom mee richting Den Helder te varen. De zuidenwind maakt het niet aantrekkelijk om door te varen naar Ijmuiden, dat is pal tegen de wind en dan wordt het wel een erg lange dag. In de sluis maak ik een domme fout. Er loopt een touw langs de sluismuur en die pak ik te ver naar voren vast, waardoor de kont van de kant af gaat. Met wind en stroom in de rug draait de boot dan snel door en we liggen dwars. Met een spring op de voorkant en veel moeite krijgen we de boot weer langs de kant. We zijn een kras op de preekstoel en op ons ego rijker.


20230814-01

Met veel moeite vast in de sluis

Op het wad is het prachtig zeilweer. We hebben een heerlijk windje, varen aan hogerwal en de stroom neemt ons mee. We gaan op een gegeven moment ruim boven de 8 knopen over de grond. Den Helder komt eigenlijk te snel dichterbij, want het is genieten op het water met een zonnetje er bij. De jachthaven van Den Helder behoort aan de Koninklijke Marine Jacht Club en ligt op het militair terrein van de marine. De club is in 1899 opgericht door officieren van de koninklijke marine en was oorspronkelijk alleen voor hen toegankelijk. Tegenwoordig mogen diverse mensen die bij defensie werken hier lid worden. De haven is klein maar gezellig en je kijkt vanuit de haven op de enorme marineschepen die aan de overkant van het water liggen. Naast de haven vertrekt trouwens de veerboot naar Texel. Ze varen met twee boten heen en weer en het is behoorlijk druk. Dat geldt trouwens ook voor de jachthaven van Texel (en de andere eilanden), want die zijn nog steeds vol. Zelfs hier in Den Helder wordt het in de loop van de dag steeds drukker.


20230814-03

Marineschepen aan de overkant

De haven ligt wel een stukje buiten de stad, dus we pakken de fietsen om boodschappen te doen. We moeten ons melden bij het hek, want anders komen we het terrein niet meer op! De beveiliging is strenger geworden sinds de oorlog in de Oekrane. In de jachtclub tegenover de jachthaven kun je elke dag een blauwe hap eten (indische rijsttafel) en dat doen wij vandaag ook.

20230814-02

Reddingbootmuseum met oude KNRM boten

Home Home Home Home gastenboek15aug Den Helder KMJC Even niet varen


WindWestzuidwest 3-4
WeerZonnig, 21C


We blijven vandaag een dagje in Den Helder om een beetje aan te rommelen en van het heerlijke weer te genieten. De wind is nog in de zuidwesthoek, maar gaat vanaf morgen naar het oosten draaien. Dat is uiterst gunstig om langs de kust naar het zuiden af te zakken. Na een rustig ontbijt spring ik nog even bij met een aantal storingen op het werk en daarna gaan we met de honden een lange wandeling maken rond de haven. De bedoeling is om een visje te eten bij een viskraam en even te kijken voor een harpje bij scheepswinkel CIV. Het is geen onverdeeld succes. De viskraam heeft geen vis meer en de nieuwe lading is nog onderweg. CIV heeft in Den Helder de deuren gesloten. We drinken wel een frisje en eten een broodje kroket bij de viskraam, terwijl de honden even kunnen uitrusten. Ze beginnen echt op leeftijd te komen en een uur achter elkaar lopen wordt veel voor ze.


20230815-01

Opleidingsgebouw van de marine

Terwijl in een groot deel van Nederland buien overkomen, hebben wij prachtig zomerweer met een strakblauwe hemel. We eten een heerlijk zelfgemaakt broodje hamburger en 's avonds komen de buren een kopje koffie doen. De tijd vliegt en als het donker wordt, koelt het snel af. We gaan op tijd naar bed, morgen hebben we een flinke zeiltocht voor de boeg.

Home Home Home gastenboek16aug Den Helder KMJC - IJmuiden Seaport Marina Met het zwarte zeil


WindVar 1-2, later Oost 3
WeerLicht bewolkt met zon, 23C
Vertrek09:30
Aankomst15:30
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps35,2 Nm


Er is in de ochtend weinig wind voorspeld en later toenemend noordoost 4 tot 5 beaufort. Met een zuidelijke koers is dat goed te doen. Het tij gaat vanaf 9:30 mee lopen, dus we willen rond die tijd uit de haven vertrekken om zoveel mogelijk stroom mee te pakken. Tussen Texel en Den Helder kan het heel hard stromen (tot 4 knopen), dus we willen ook niet te vroeg vertrekken. Als we opstaan, is het bladstil en ook bij vertrek is er nog geen wind. Wel staan er veel golven in het Schulpengat en een lange deining uit het noordwesten, die de hele reis aanhoudt. We gaan op het zwarte zeil ofwel de motor op pad. Na een uurtje komt er iets wind en zetten we de fok erbij, niet veel later gevolgd door het grootzeil. Helaas zet het niet door en blijft de wind te weinig om te zeilen, maar wel genoeg voor enige verfrissing en om de boot wat stabieler door de golven te laten lopen


20230816-01

Zelfs de vlag hangt slap

De stuurautomaat doet zijn werk en wij hoeven niet veel te doen, want alle bootjes die we zien gaan dezelfde kant op als wij. Als we bij Bergen aan zee zijn, zo'n 10 mijl noord van IJmuiden, komt er eindelijk genoeg wind om te zeilen en kan de motor uit. Met stroom mee gaan we zo'n 5 knopen de goede kant op en dat is voldoende om voor het einde van het tij bij de pieren te zijn. Als we echt in de buurt van onze bestemming komen, begint het eindelijk door te waaien. De gir schiet vooruit en we komen zelfs boven de 8 kts over de grond. Dit hadden we wat eerder moeten hebben!

In IJmuiden tanken we hele dure diesel (2,37/liter), maar wel B0 dus weinig kans op rotzooi in de tank.Daarna zoeken we een box uit en gaan heerlijk uit eten bij de Chinees op de haven.

20230816-02

Alle tijd voor een boek

Home Home Home Home gastenboek17aug IJmuiden Seaport Marina - Scheveningen Jachtclub Snelle tocht


WindNoordoost 4-5
Weerbewolkt, later zon en wolken, 21C
Vertrek08:30
Aankomst12:45
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps28,5 Nm


De wind die we gisteren bij aankomst hadden, heeft de hele nacht door gestaan en 's morgens staat er nog altijd windkracht 4 tot 5. We hebben wind, stroom en golven in de rug en genoeg wind om bij vlagen van de golven af te surfen. Het is pittig zeilen met hoge snelheid. We lopen gemiddeld tegen de 8 kts met uitschieters boven de 11 kts. Dat maken we niet zo heel vaak mee. Langzaam maar zeker draait de wind steeds verder naar achteren en neemt ook wat af. We draaien de fok weg en de snelheid neemt iets af, maar we gaan nog altijd in recordtempo naar Scheveningen. We zetten kanaal 21 (verkeerscentrale Scheveningen) vast bij en horen dat vanwege het WK zeilen de aanloop naar Scheveningen om de wedstrijdvelden heen is gelegd en we ver naar buiten moeten richting het ankergebied om van daaruit naar de haven te varen. We denken er even over om gewoon door te varen en kijken wat er gebeurt, maar al snel komt er een snelle rib op ons af om ons te vertellen dat we om moeten varen. Er zit niets anders op dan de koers te verleggen en met een flinke bocht naar de haven te varen.


20230817-01

Internationaal veld

Bij de pieren komt een enorm veld van lasers naar buiten die op weg gaan naar hun wedstrijd. Erg mooi om al die landsvlaggen in de zeilen te zien. De boten komen van over de hele wereld. In de havenkom is de havenmeester nergens te bekennen, maar er is nog een mooi plekje aan de kant waar we gaan liggen. Helaas moeten we daar weer weg, maar we mogen aan de hoofdsteiger met de kont tegen de steiger liggen. Het is nog een flinke klus om met de harde wind netjes aan te leggen.

's Avonds eten we traditioneel een patatje bij de viskraam op de hoek van de haven en we doen boodschappen voor de komende dagen. Als we terugkomen is het druk op de steiger. De jachtclub is omgebouwd tot kantine/pub voor de vrijwilligers en die zijn aan het eten, drinken en feestvieren. Morgen willen we richting Belgi varen. Vertrek staat gepland rond zonsopgang om 6:30.

20230817-02

Jachtclub annex Crew Pub

Home Home Home Home gastenboek18aug Scheveningen Jachtclub - Zeebrugge B.Z.Y.C. Te weinig wind


WindNoordoostelijk 1-3
Weerbewolkt met af en toe zonnige perioden, 21C
Vertrek07:00
Aankomst17:30
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps64,7 Nm


Vandaag is de planning om naar de Belgische kust te varen, Zeebrugge of Blankenberge is het meest waarschijnlijk. Rond 8 uur is de kentering bij Rotterdam en gaat de stroom meelopen. We willen rond die tijd daar zijn en willen rond 6:30 vertrekken uit Scheveningen. We zijn bepaald niet de enige en het is al vroeg druk op de haven. Uiteindelijk is het bijna 7 uur als we tussen de pieren door naar buiten sturen richting Rotterdam. De zeilwedstrijden zijn nog niet begonnen, dus we kunnen rechtstreeks naar de aanloopton MN1 varen. Helaas is de wind te zwak en te veel van achteren om te kunnen zeilen, dus voorlopig gaat het - net als bij alle andere schepen - op de motor. Er staat ondanks de weinige wind toch nog een behoorlijke deining en dit keer is het jetje die zich niet prettig voelt. Rond 9 uur steken we de Maasmond over zonder uit te hoeven wijken. Na de Maasmond wordt de golfslag iets rustiger en gaat de stroming flink mee lopen. We proberen te zeilen, maar het gaat nog steeds niet in een tempo dat we nodig hebben om enigszins op tijd in Belgi te geraken.


20230818-01

Maasmond vanaf zee

Het wordt een lange, saaie motortocht en ook het weer helpt niet echt mee. Af en toe breekt de zon door, maar er hangt veel lage bewolking en het zicht is matig. Hierdoor wordt het een klein wereldje met alleen water om ons heen. We varen op de automaat en vermaken ons ondertussen met lezen en wat spelletjes op de telefoon. Vanaf Vlissingen moeten we weer meer op het scheepsverkeer letten, maar het is niet heel druk met grote scheepvaart. Op de westerschelde komt vlak bij de boot een bruinvis boven. Hij haalt een paar keer diep adem en verdwijnt dan weer onder water.


20230818-02

Eindelijk binnen de pieren van Zeebrugge

We vinden de uitlaat van de motor behoorlijk roken (wit) en zijn toch wat bezorgd. We bellen even met de Flevo Marina die in mei het onderhoud hebben gedaan. Waarschijnlijk komt er te weinig koelwater binnen door een verstopte wierpot of een kapotte impeller. Beide kunnen we niet oplossen onder het varen, dus we laten het even zo. We komen zonder problemen tot Zeebrugge, waarvan we de pieren pas zien als we 1,5 mijl ervandaan zijn. Rond die tijd steekt ook ineens de wind op, veel te laat om nog serieus te gaan zeilen. We zetten de fok bij en lopen daarmee de enorme havenkom binnen. De altijd behulpzame havenmeester helpt ons met aanleggen in een grote box waar we tussen schepen van 14 meter liggen. Het bevalt ons prima, we liggen vlak bij de opgang naar de kade

's Avonds eten we een heerlijke Californische salade met garnalen, avocado en grapefruit. We zijn allemaal behoorlijk moe, de honden nog het meest. Die liggen de hele avond te slapen. Morgen blijven we in Zeebrugge.

Home Home Home Home gastenboek19aug Zeebrugge B.Z.Y.C. Klussen en poetsen


WindZuidwest 5-6
WeerZonnig met wolkenvelden, 23C


Na de lange vaardag van gisteren rusten we vandaag lekker uit. De wind is hard uit de verkeerde hoek, dus animo om verder te zeilen is er niet echt. We maken er een klusjesdag van. We maken de wierpot schoon die inderdaad behoorlijk vies is, zetten een nieuw treklijntje op de boom en poetsen de boot op de plekken waar je normaal moeilijk bij komt: het ankerluik, onder de stootrand, etc. In het dorp halen we de nodige boodschappen. De fietsjes blijken weer enorm handig!


20230819-01

Fraaie muurschildering

's Avonds gaan we eten bij de pizzeria op de kade. Het duurt allemaal wat lang doordat er weinig personeel is, maar de pizza's zijn zeer de moeite waard. Helaas is Jetje weer aan het blaffen aan boord. Nu ze ouder wordt, is het steeds lastiger om haar op de boot te laten als we weg zijn. We drinken daarom onze koffie op de boot met wel een heerlijk gebakje van de bakker erbij. Ook dat is vakantie!

20230819-02

Zelf je bonbon doosje samenstellen!

Home Home Home gastenboek20aug Zeebrugge B.Z.Y.C. - Nieuwpoort WSKlum topweertje


WindWestzuidwest 3
WeerZonnig met enkele wolken, 25C
Vertrek08:30
Aankomst13:30
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps29,6 Nm


De voorspellingen voor vandaag zijn prima en we willen graag nog naar Nieuwpoort, dus dit is een uitgelezen dag om te gaan. Het tij gaat vanaf ca. 9 uur mee lopen, maar het is nogal een stuk varen tot de havenmond. We maken om 8:30 los met nauwelijks wind in de haven en varen richting de grote haven van Zeebrugge, waar we netjes stuurboord vaarwater houden terwijl er geen enkel zeeschip vaart. We zetten vast zeil en kunnen aan de wind de haven uit zeilen. Dan gaat het hoog aan de wind buiten de pieren, waar de stroom ons direct meepakt richting Nieuwpoort. Voor de haven staat een flinke stroom die na een tijdje minder wordt. De golven tegen de stroom zijn een beetje hobbelig, maar als we overstag gaan loopt het een stuk lekkerder. De wind is precies genoeg om er vaart in te houden en de deining van de afgelopen dagen is verdwenen, zodat het heel relaxed zeilen wordt.


20230820-01

Rustige zee, lekker windje en prachtig weer

Esmiralda is verdiept in haar spannende boek terwijl ik aan het stuur sta. We genieten allebei enorm! Bij Oostende moeten we nog een slag naar buiten maken en dan kunnen we op Nieuwpoort afsturen. Naast de vele watervogels zien we nog een bruinvis die vlak bij de boot langs komt. De wind ruimt nog iets en dan wordt het nog comfortabeler zeilen. Het is bijna jammer als de pieren in zicht komen. In het kanaaltje naar de haven liggen zoals vaak de zeehonden te zonnen. Ook wij genieten van het zonnetje en de rust van deze haven. 's Avonds eten we mexicaanse soep die Esmi volgens recept uit haar soepbijbel heeft gemaakt. Deze smaakt uitstekend!

20230820-02

Zeehonden aan het kanaaltje

Home Home Home Home gastenboek21aug Nieuwpoort WSKlum Wederom klussen en poetsen


Windwest 2-3
WeerZonnig met wolkenvelden, 25C


We willen vanavond gaan eten bij ons favoriete restaurant De Vierboete, dus we blijven een dagje liggen. Het is prachtig weer, maar weinig wind en dat lijkt ook de komende dagen het geval. We slapen lekker uit en gaan een flink stuk wandelen met de honden. We controleren de impeller en die lijkt het goed te doen. Ook maken we de wierpot nogmaals schoon. Er zijn weer wat schelpjes in gekomen, maar niets bijzonders. Waar die rook vandaag komt is nog altijd niet duidelijk, maar het lijkt niets ernstigs. Verder de boot maar eens goed onder handen genomen met de dekschrobber en wat bootshampoo. Er komt nog flink wat vuil vanaf en onze dame is weer netjes wit.


20230821-02

Zeehond op de trailerhelling

's Avonds nemen we de honden mee naar het restaurant. We zijn bepaald niet de enige, want bij diverse tafels ligt een hond. Onze meiden doen het prima en liggen lekker uit te rusten terwijl wij wederom een prima maaltijd krijgen voorgeschoteld. Voldaan gaan we weer terug aan boord, terwijl het buiten alweer donker wordt. De avond valt al vroeg zo aan het einde van de zomer.

20230821-01

Heerlijke Sabayon

Home Home Home gastenboek22aug Nieuwpoort WSKlum - Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers Wind weg


WindWest 2-3, later 1
WeerZonnig, 23C
Vertrek13:30
Aankomst17:30
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps21,0 Nm


's Morgens staat er meer wind dan voorspeld en dat is wel lekker, want het is behoorlijk warm. We doen rustig aan, want het tij gaat pas om 15:00 mee lopen en we hoeven niet ver te varen vandaag. Op de kant is het een drukte van belang, want er is een grote wandeltocht gaande. Urenlang zien we een stoet van mensen langstrekken, zoals bij de vierdaagse van Nijmegen. Er lopen opvallend veel militairen mee. Als we de honden hebben uitgelaten, is het wel tijd om te gaan. Een beetje stroom tegen is ook niet erg en het is heerlijk zeilweer. Eerst gaan we nog even tanken, want de diesel is hier een stuk goedkoper dan in IJmuiden (scheelt 45 cent per liter!).

Op zee staat een licht windje dat net voldoende is om met stroom tegen nog een knoopje of vier over de grond te gaan. We gaan opvallend veel sneller dan een aantal boten om ons heen. Het is typisch ""Aegir weer"". Bij Oostende valt vrij snel de wind helemaal weg en zit er niet anders op dan de motor bij te zetten. Even later halen we de zeilen naar beneden, want ze klapperen enorm op de deining. Dat is wel een nadeel van een doorgelat grootzeil. Die komt overigens erg soepel naar beneden nadat ik die gisteren heb ingespoten.


20230822-01

Zeecontainer / gereedschapskist

In Blankenberge krijgen we een mooi plekje vlak bij het drijvende havenkantoortje. Twee schepen verder ligt een boot uit onze thsuihaven en tot onze verrassing zijn het oude bekenden van mijn ouders. Na het eten gaan we bij ze aan boord om bij te praten en het is erg laat als we weer terug aan boord zijn. Het plan om morgen naar Scheveningen te varen is inmiddels achterhaald. Er is vrijwel geen wind en donderdag lijkt dat beter, hoewel het wel wat minder mooi weer wordt. In ieder geval hoeft er geen wekker gezet te worden nu!

20230822-02

Drijvend havenkantoor van de VNZ

Home Home Home Home gastenboek23aug Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers Wederom klussen en poetsen


WindWest ruimend Noord 2-3
WeerZonnig, 24C


We slapen lekker uit en ook de honden vinden het wel goed, dus het is al bijna 10 uur als we bovendeks komen. De zon schijnt volop en het begint al lekker warm te worden. Na een rondje met de honden pakt Esmi de fiets om verse croissants en broodjes bij de bakker te halen en die smaken heerlijk! We blijven de rest van de ochtend op en rond de boot. Het is gezellig druk en we raken met diverse passanten en vaste 'bewoners' aan de praat.

's Middags gaan we met de honden naar de boulevard waar we een heerlijke Luikse en Brusselse wafel scoren. De honden lopen in de schaduw en genieten duidelijk van de wandeling. Overal komen ze andere honden tegen. Inmiddels liggen we tussen twee grote motorjachten (ca 15m) en een zeilboot van 23 meter. De mast is bijna 2x zo hoog als die van ons!


20230823-01

gir tussen de grote jongens

De wind draait naar het noorden en wordt duidelijk frisser, zodat we tegen etenstijd naar binnen gaan. Morgen willen we dan echt naar Scheveningen varen. De voorspelling is zuidoostenwind 3-4 met enkele buien en mogelijk onweer. Er zijn gelukkig diverse alternatieven om naar toe te gaan als het weer slechter wordt dan het nu lijkt en de zuidoosten wind zou ideaal zijn richting Scheveningen. De wekker staat op 5:30

Home Home Home gastenboek24aug Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers Onweer weer


WindZuidoost 2-3, later variabel
WeerZon, wolken, buien, 21C


Vlak voor we naar bed gaan krijgen we door dat er code geel in Nederland is afgegeven vanwege onweer, hagel en windstoten vanaf 12:00. We willen dit niet opzoeken, dus we besluiten om 's morgens vroeg te kijken hoe het er voor staat. Om 5:00 zien we op de radar flinke buien boven Frankrijk die naar het noorden trekken met veel onweer erin. We zetten de wekker uit en draaien ons om. We gaan vandaag niet naar Scheveningen.


20230824-01

Onweerradar

Uiteindelijk valt het mee en trekken de buien links en rechts langs. Boven de Noordzee tussen Engeland en Noord-Holland gaat het flink tekeer en ook in het binnenland van Belgi en Zuid-Nederland. We zijn blij met onze veilige keuze en bovendien hebben we nog ruim een week de tijd voor we weer terug moeten zijn. We kijken nog even of het zinvol is om naar Cadzand te varen met het middagtij, maar met een verwachte noordwesten wind morgen levert dat weinig op. We blijven dus nog een dagje in Blankenberge. We eten voor de verandering een keertje warm met de lunch en met de honden maken we daarna een lange wandeling over de boulevard waar het een stuk rustiger is dan gisteren. Het blijft bijzonder hoe Blankenberge en eigenlijk heel de Vlaamse kust vol staat met grote appartementengebouwen aan het strand. Het is een soort Bijlmer aan zee.


20230824-02

Spelletje binnen

Na de wandeling brengen we de honden aan boord en gaan een rondje midgetgolfen. Het is eigelijk heerlijk weer geworden en we vermaken ons prima hier. Dit hebben we vroeger zo vaak met de kinderen gedaan! 's Avonds trekken nieuwe buien over met onweer en regent het flink. Als het goed is blijft het morgen droog, maar de voorspellingen veranderen telkens. We zijn in ieder geval opnieuw van plan om naar Scheveningen te gaan.

20230824-03

Spelletje buiten

Home Home Home gastenboek25aug Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers - Scheveningen Jachtclub Mistige start


Windwindstil, later noordelijk 3-4 krimpend westnoordwest
WeerMist, wolken en af en toe zon, 20C
Vertrek06:45
Aankomst19:45
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps69,8 Nm


De wekker gaat om 5:30 en als we ons hoofd naar buiten steken, zakt de moed even in de schoenen. Het is behoorlijk mistig en windstil. In de verte klinkt een misthoorn om aan te geven dat ook op zee het zicht slecht is. We gaan eerst maar eens de hondjes uitlaten en kijken hoe het eruit ziet als het licht wordt. Een half uurtje later lijkt het al een stuk beter en we besluiten om te gaan varen. Als we buiten de pieren zijn, valt het zelfs heel erg mee en zien we de mist vooral boven land hangen. Na een kwartiertje motoren komt er wat wind en kunnen we zeilen. Hoog aan de wind met stroom mee is het net voldoende om een beetje snelheid te houden. Het lukt ons net om de ondiepte van de rassen voor Westkapelle vrij te lopen. Er zijn nog twee schepen met ons onderweg en als ze bij de vaargeul vanuit Vlissingen komen, gaan ze bijliggen omdat er drie zeeschepen aankomen. Wij varen door en passen mooi tussen het 2e en 3e schip door. Zeker met AIS erbij is het niet zo moeilijk om veilig over te steken.


20230825-02

Westerschelde

Als we voor de Oosterschelde langsvaren draait de wind helemaal door naar het noorden, waardoor we een slag naar zee moeten maken om de Banjaard vrij te lopen. Met veel moeite passeren we die en kunnen dan 20 graden afvallen. Meteen begint het schip te laten en ondanks de tegenstroom gaan we ruim over de 7 knopen (grondsnelheid). Om 16:15 zijn we bij de MV boei, de aanloop van de oversteek van de maasgeul. Het is rustig met zeevaart en we kunnen eenvoudig oversteken. De wind is inmiddels weer teruggedraaid naar noordwest en neemt wat af. De snelheid gaat er een beetje uit, maar we krijgen de stroom alweer mee en na 13 uur varen meren we af in Scheveningen waar we een box krijgen. We hebben op het eerste kwartier na alles kunnen zeilen!


20230825-01

Ook voor de honden een lange reis

's Avonds slaat de vermoeidheid toe. Allebei hebben we het gevoel dat we enorm schommelen, terwijl de boot stil in de haven ligt. Een bekend fenomeen na een lange zeildag met veel deining, maar vandaag hebben we er extreem last van. Na een nachtje slapen zal het wel over zijn. Morgen lijkt geen beste zeildag te worden met veel wind en regen. Waarschijnlijk blijven we een dagje liggen in Scheveningen.

Home Home Home Home gastenboek26aug Scheveningen Jachtclub Even helemaal niets


WindZuidwest 2 toenemend 4-5
WeerZon, wolken, buien, 19C


's Nachts komen er flinke buien over en ook de volgende ochtend is het regelmatig nat met daar tussendoor de zon. We maken er een hele relaxte dag van. We zijn nog best moe van gisteren, maar het schommelgevoel is gelukkig verdwenen. Naast het uitlaten van de honden gaan we alleen van boord om even boodschappen te doen. De fietsen zijn toch wel erg praktisch, want het is een flinke wandel naar de overkant van de haven. Daarna kijken we de kwalificatie van de grand prix van Zandvoort. Morgen varen we waarschijnlijk vlak langs het circuit, alleen voordat ze beginnen met racen. De vorige keer dat we langs Zandvoort kwamen kon je de auto's heel goed horen en dat was niet eens formule 1.


20230826-01

Zware bui op zee

Verder spelen we een paar potjes Skibbo en lezen wat. De dag is om voordat we het weten, ook omdat het steeds vroeger donker wordt. De zon gaat nu al om 20:40 onder en niet veel later is het behoorlijk donker. Het is ook een stuk kouder dan eerder deze week en we gaan op tijd naar binnen. Dat het vakantieseizoen ten einde loopt is hier trouwens goed te merken. Het is ongekend rustig in de kom en ook niet alle boxen zijn bezet. Op de wadden is weer volop ruimte, dus we kunnen daar met een gerust hart naar toe.

20230826-02

Bijna lege passantenkom in Scheveningen

Home Home Home gastenboek27aug Scheveningen Jachtclub Regen en wind


WindZuidwest 3-4 ruimend west 5
WeerWolken, buien en af en toe zon, 19C


"Ook deze nacht hebben we weer fikse buien met veel wind. Het fluit door het wand in de haven. Ook de volgende ochtend is het nat en buiig. Het lijkt op de buienradar droog te worden, maar telkens ontstaan nieuwe buien op zee die vervolgens het land op drijven. In de buien zit veel wind en ook een klap onweer. Na een paar keer uitstellen, besluiten we uiteindelijk om nog maar een dagje te blijven, ook omdat de wind steeds verder aantrekt tot een volle kracht 5.


20230827-01

Wolken en zon boven de haven

's Morgens spelen we een spelletje en rommelen wat aan en 's middags kijken we de grand prix van Zandvoort, waar ze ook veel last van de regen hebben. Het levert wel een spectaculaire race op! De weerberichten voor morgen zien er beter uit met minder buien, dus hopelijk een goede dag om naar IJmuiden te zeilen.
"

Home Home Home gastenboek28aug Scheveningen Jachtclub - IJmuiden Seaport Marina Superzeilweer


WindNoordwest 2-4
WeerZonnig met enkele wolken, 20C
Vertrek12:00
Aankomst17:00
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps28,5 Nm


Na twee matige dagen ziet het er vandaag een stuk vriendelijker uit. Vannacht nog wat buien met wind, maar de ochtend is droog en het zonnetje komt tevoorschijn. Ook de wind is afgenomen en daarmee is het weer aangenaam buiten. We doen rustig aan want het tij gaat pas tegen 12 uur mee lopen en IJmuiden is binnen een tij (van 6 uur) te varen. Buiten de pieren blijkt IJmuiden niet bezeild, maar we kunnen de kustlijn redelijk volgen. Het is fantastisch zeilweer met goede wind, zon en een rustige zee. We genieten met volle teugen terwijl IJmuiden snel dichterbij komt. Het is zo helder dat we vanaf Katwijk zowel de Maasvlakte als de hoogovens kunnen zien.


20230828-01

Het Kurhaus

We maken een slagje naar zee en krijgen daar wat meer wind, zodat de boot nog lekkerder gaat lopen. Met stroom mee gaat het weer dik over de 7 knopen. We komen uiteindelijk net te laag uit en moeten vlak voor de pieren nog een keer overstag. Net als op de heenweg was het een snelle tocht. In de Seaport Marina is het ongekend rustig. De M-steiger voor de passanten is vrijwel leeg. 's Avonds vliegt er een helicopter een paar keer boven de haven om vervolgens tussen de pieren stil te hangen. Geen idee wat de reden is, we kunnen op internet niets terugvinden en ook de marifoon is stil. Morgen staat Texel op de planning, een iets langere reis dan vandaag met hopelijk net zo mooi weer!

20230828-02

Cruiseschip op weg naar de ondergaande zon

Home Home Home Home gastenboek29aug IJmuiden Seaport Marina - Oude Schild Waddenhaven Texel Net te weinig wind


WindZuidwest 2 ruimend west 3
WeerHalfbewolkt, 19C
Vertrek10:45
Aankomst18:45
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps39,8 Nm


Evenals gisteren is het droog en ziet het weer er vriendelijk uit. De voorspelling is zuidwst ruimend west 3-4 en dat is een prima windje om langs de kust naar het noorden te zeilen. De stroom gaat pas laat meelopen, vanaf 13:00 en dan komen we tegen 20:30 aan op Texel. Aangezien het heerlijk weer is en we op tijd klaar zijn met douchen, gaan we wat eerder weg. Buiten de pieren blijkt de wind veel meer in het zuiden te zitten dan voorspeld en bovendien komt deze niet boven een knoop of 6. Met stroom tegen maken we de eerste twee uur samen niet meer dan 7 mijl. We varen zelfs een melkmeid met de boom erin, maar ook dat geeft niet veel snelheid. Een half uurtje gaat de motor erbij omdat we liggen te dobberen en het zeil enorm klappert op de deining.


20230829-01

Vlak water op het Marsdiep

Rond de kentering komt er iets meer wind en deze draait eindelijk wat meer westelijk. Voor ons zit een grote bui en ook op het land ontwikkelen zich buien, maar wij houden het droog. De wind draait plots zover door dat we bijna wind tegen hebben en neemt even toe tot kracht 4. De boot schiet vooruit, maar even later neemt de wind weer af en draait terug. We kunnen vanaf nu wel redelijk goed zeilen en de snelheid is met de stroom mee opgelopen tot 6 7 knopen en dat is snel genoeg om op tijd door het Schulpengat te gaan. We zijn daar rond 17:00 en worden door de forse stroom mee naar binnen genomen. We varen op nog geen 100 meter van de dijk en het is hier 30 meter diep! Er staan nauwelijks golven van de wind, maar om ons heen kabbelt het behoorlijk. De stroming is in dit gat echt intens.

Het laatste stukje naar Texel is heel rustig. Het water is vrijwel vlak en ook van deining is geen sprake meer. In de haven hebben we de plekken voor het uitkiezen, dus we zoeken een mooie box met de kop in de wind. Dan gaan we met de honden wandelen langs de haven. We komen bij een eettentje genaamd De Kombuis waar we een heerlijke maaltijd nuttigen. Voor Esmiralda een Texelse burger en voor mij een pittige Lamscurry. Beide waren erg lekker!

20230829-02

We zijn op Texel!

Home Home Home Home gastenboek30aug Oude Schild Waddenhaven Texel Natte start


WindWest 3-5
WeerEerst regen, later zonnige perioden, 18C


's Morgens lukt het nog net om de honden uit te laten voordat het enorm begint te plenzen en dat houdt urenlang aan. Tegen 11 uur wordt het eindelijk droog en 10 minuten later schijnt de zon en komt de haven tot leven. Esmi haalt croissants en broodjes bij de mini-super op de haven voor onze brunch en daarna huren we electrische fietsen en een hondenkar voor een tochtje over het eiland. Een paar jaar geleden gingen we langs de oostkant naar het noorden en vonden we Texel vrij saai. Dit keer gaan we naar de zuidwestkant en krijgen we een veel mooier stuk van Texel te zien. In Den Burg is juist vandaag braderie en het is erg gezellig. We drinken koffie aan een tafel waar al andere mensen zitten en we hebben direct een heel gezellig gesprek. Daarna fietsen we naar het noordzeestrand. De honden gaan op het strand helemaal uit hun dak. Ze lijken wel 10 jaar jonger! Nadat ze zijn uitgeraast, kunnen we ze laten drinken en ontzilten op de parkeerplaats waar een enorme plas water is ontstaan door de regen van deze ochtend.


20230830-01

Texelse duinen

Op de terugweg fietsen we langs Den Hoorn en via de zeedijk weer terug naar Oudeschild. Met de wind in de rug en de accu op standje hoog gaat het heel snel. Terug in Oudeschild halen we een lekker visje bij Van der Star en dat smaakt heerlijk. De honden zijn uitgevloerd en liggen de hele avond te slapen, maar dat doen ze normaal ook. Morgen willen we vroeg vertrekken naar Harlingen. Het tij gaat al om 5:30 mee lopen, maar we willen in ieder geval wachten tot het licht is en het is niet heel ver.

20230830-02

De honden genieten van de zee

Home Home Home gastenboek31aug Oude Schild Waddenhaven Texel - Stavoren spoorhaven Tussen de buien door


WindWestelijk 2-5
WeerPittige buien en felle opklaringen, 18C
Vertrek07:00
Aankomst13:15
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps31,7 Nm


Het marifoonbericht geeft west 3-4 en Windy flinke windstoten, maar als we om 6 uur opstaan is het stil in de haven. Er staat windkracht 2 als we wegvaren. De zon is net boven de hemel en geeft een prachtig plaatje van het wad. We hijsen de zeilen en laten ons op de stroom meevoeren richting Kornwerderzand. Achter ons komt een flinke bui opzetten en ik ga voor het eerst deze vakantie in vol ornaat: zeilpak + laarzen. De bui gaat echter et achter ons langs en we krijgen niet meer dan een paar druppels. Er komt wel een hoop wind uit de bui en we schieten vooruit. Na de bui zakt de wind iets terug, maar er staat toch een goede kracht 4. We varen grotendeels op alleen het grootzeil, want de wind komt van achteren en is vlagerig en draait bovendien steeds tussen noordwest en zuidwest afhankelijk van waar de buien zich bevinden. Die weten ons trouwens allemaal net te missen.


20230831-01

Ochtend op het wad

We wilden eigenlijk naar Harlingen, maar bij Kornwerd vinden we het mooi geweest. We draaien richting de afsluitdijk en mogen direct mee door de brug en de sluis in. Binnen 20 minuten zijn we terug op het IJsselmeer. Nog altijd is er veel wind en we gaan op alleen de fok richting Stavoren. We krijgen nog een staartje van n van de buien over, maar we hebben verder ontzettend mazzel en komen verder droog binnen in de Spoorhaven waar de kade vrijwel leeg is. We leggen de boot aan de kade en gaan met de honden wandelen. Hoewel we er voor ons gevoel al een hele dag op hebben zitten, is het pas net na lunchtijd. De middag doen we verder rustig aan. Esmiralda bakt pannekoeken voor het avondeten.


20230831-02

Buien trekken langs

Morgen wordt regen verwacht met een zuidoostenwind, maar zaterdag lijkt een prima dag te worden. Zondag ook, maar dan is er waarschijnlijk helemaal geen wind. De kans is daarom groot dat we zaterdag terug naar Lelystad varen.

Home Home Home Home gastenboek01sep Stavoren spoorhaven Windstil


WindZuidoost 1-2
WeerBewolkt, later zonnig, 20C


"We zijn in een hogedruk gebied beland en dat betekent weinig wind. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en zondag lijkt het heel rustig te worden in de atmosfeer met zaterdag nog de meeste kant op een zeilwindje. Vandaag blijven we liggen en maken er (weer) een luie dag van. We ontbijten pas laat in de ochtend met lekkere broodjes die vers zijn afgebakken bij de Coop (op loopafstand). Daarna nemen we de honden mee voor een wandeling over de dijk naar de sluis, waar we bootjes gaan kijken en vervolgens een ijsje met stukjes appeltaart eten. Het smaakt weer prima en ondertussen komt de zon tevoorschijn, zodat we de terugweg met de jas over de arm kunnen lopen.

De middag brengen we grotendeels door in de kuip waar we lekker lezen in de zon. 's Avonds spelen we nog een paar potjes Skip-bo. Morgen terug naar Lelystad.
"

Home Home Home gastenboek02sep Stavoren spoorhaven - Lelystad Houtribhaven Rustig naar huis


WindOost 2 krimpend Noordwest 3
WeerZonnig met lichte bewolking, 21C
Vertrek10:15
Aankomst17:00
Log8593,1 - 8593,1 (0,0 Nm)
Gps23,6 Nm


Evenals gisteren is er 's morgens maar heel weinig wind. We gaan eerst eens naar de Coop voor wat verse croissants en broodjes. We ontbijten eigenlijk voor het eerst deze vakantie buiten, want het is zonder wind zeer aangenaam. Daarna vangen we toch de thuisreis aan, want het is nog best ver met weinig wind. We zetten al zeil in de haven en nog voor we door de pieren zijn, is de motor al uit. De oostenwind is nadat we het puntje van het Vrouwenzand voorbij zijn behoorlijk aan de wind en daardoor hebben we net voldoende wind om redelijk te kunnen zeilen. Langzaam maar zeker komt er iets meer wind en begint deze ook zoals voorspeld te krimpen naar het noorden, waardoor deze steeds ruimer in komt. Als we bij het Enkhuizerzand komen, kunnen we al een melkmeid varen. Het gaat allemaal niet snel, maar het is heerlijk weer en we genieten van het water en het buiten zijn. Het water zit helaas weer vol algen en is daardoor behoorlijk troebel. Dat gebeurt eigenlijk elk seizoen tegenwoordig. Als we in de buurt van de Flevo Marina komen draait de wind zelfs nog verder door en we eindigen bijna halve wind over de andere boeg als vanmorgen.

In de haven blijkt een BBQ event van de BZc aan de gang. Nadat we de boot hebben leeggeruimd en alles wat mee moet in de auto hebben gepropt gaan we nog even langs om een aantal bekenden gedag te zeggen wat weer erg gezellig is. Daarna gaan we heerlijk eten bij de Brass om de vakantie af te sluiten.

Home Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir