titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2014 - deel 2



19jul Skælskør Havn - Kerteminde Marina Perfect zeilweer


WindZuid tot zuidoost 2, toenemend 4
WeerZonnig, 26°C
Vertrek11:30
Aankomst16:30
Log5723,3 - 5746,7 (23,4 Nm)
Gps26,5 Nm



0719-1

Schip in de kerk

Deze ochtend staat er wat meer wind, zodat het aangenaam toeven is in Skælskør. We lopen naar de kerk die prachtig op een heuvel ligt met een schitterend hof met oude bomen eromheen. Daarna via de supermarkt terug aan boord om het fjord weer uit te varen. Terug naar zee lijkt het allemaal nog een stuk eenvoudiger en ook sneller. Dat laatste kan wel kloppen, want we hebben een lekkere stroom mee naar buiten. Terug op de grote Belt hijsen we zeil en varen met achterlijke wind richting de enorme hangbrug die de grote eilanden van Denemarken, Fyn en Sjælland met elkaar verbindt. Vreemd dat het lijkt of de mast de brug raakt, terwijl deze waar wij passeren toch echt 58 meter hoog is. Na de brug gaan we wat westelijker sturen en neemt ook de wind toe. Het is nu perfect zeilweer: bakstag windje, weinig golven, een blauwe zee, volop zon en een schitterend uitzicht op de baai van Kerteminde. Puur genieten van een heerlijke tocht waaraan natuurlijk een einde komt als we bij Kerteminde zijn.

0719-2

Karakteristieke huisjes in Skælskør

De haven blijkt overvol en er is geen vrije box meer te krijgen die breed genoeg is om in te passen. Er zijn nog wel veel smalle boxen. We maken vast aan een Duitser die via internet een box had gereserveerd die echter bezet is door een ander. Hij ligt op een 'rode' plek, d.w.z. er hangt een rood bordje dat je er niet mag liggen. Vrije plaatsen hebben een groen bordje. De havenmeester is pas om half zeven weer aanwezig, dus we blijven maar even liggen zo. Uiteindelijk mogen we allebei blijven liggen. Na het eten nodigen we de buren nog uit voor een borrel in de kuip. De conversatie loopt in het Duits uiterst soepel en we zitten tot ver na zonsondergang buiten. We hebben ook nog wat tips gekregen voor mooie havens die echter nog verder van onze oorspronkelijke route liggen.

0719-3

De hangbrug over de grote Belt

Home Home Home Home gastenboek



20jul Kerteminde Marina - Ballen Havn verder door de Belt


WindOost 3-4
WeerZonnig, 24°C
Vertrek08:15
Aankomst12:45
Log5746,7 - 5768,5 (21,8 Nm)
Gps26,2 Nm


Op het eiland Samsø ligt het dorp Ballen met een klein maar uiterst populair haventje. Afgelopen dagen is er feest geweest, maar nu zou er weer voldoende plaats moeten zijn. We gaan vroeg op pad, zodat we in ieder geval nog ergens anders heen kunnen als het toch vol mocht zijn. We zijn niet de enige, er vertrekt een hele vloot schepen. We zijn wel een van de weinige die gaan zeilen. De wind is het eerste stuk de baai uit tegen en we maken een paar slagen terwijl de wind die wat zwak begon, lekker begint door te waaien. Als we de hoek om kunnen, hebben we halve wind en schiet de snelheid omhoog. Wederom loopt de stroom mee en we gaan constant tussen 7 en 8 knopen over de grond. Samsø wordt al gauw zichtbaar aan de horizon. Als we bij de noordpunt van Fyn zijn, wordt de zee behoorlijk warrig. Ook valt de wind soms helemaal weg en liggen we te dansen op de golven. Even later is de wind en de snelheid weer terug. Op een gegeven moment wordt de zee wel erg woelig. We denken eerst aan een stroomrafel, maar als we eens goed op de kaart kijken, zien we dat we dicht bij een ondiepte zitten (ongeveer anderhalve meter). Volgende keer dus toch nog beter op de kaart kijken, want deze hadden we vooraf niet opgemerkt. De rest van de rit is eenvoudig en rond lunchtijd lopen we Ballen binnen.

0720-1

Drukte in de haven van Ballen

In de haven is inderdaad nog voldoende plaats, we liggen tweede van de kant en hebben zelfs 220V. Zoals René Vleut in de vaarwijzer al schreef, heeft het de sfeer van een gemeentehaven aan het IJsselmeer. De gezellige drukte met de boten die in rijtjes aan de kade liggen, de restaurantjes om de haven heen en de vele mensen op en om de terrasjes. We snappen dat het een populaire haven is. Het is een fraaie mengeling van Denen, Duitsers, Nederlanders, Zweden en Noren. Af en toe hoor je ook Engels, de taal waarin iedereen zich wel een beetje verstaanbaar kan maken en die wij ook gebruiken met onze Deense en Zweedse buren.

Home Home Home Home gastenboek



21jul Ballen rondje Samsø


WindNoordoost 4
WeerZonnig, 26°C


Na een aantal dagen zeilen, gaan we vandaag een fietstocht maken over Samsø. Bij de fietsenverhuur krijgen we 4 nette damesfietsen mee met 7 versnellingen en dat is wel prettig als je één van de vele heuveltjes opfietst. We rijden naar Tranebjerg, het grootste dorp op het eiland. Op heel Samsø, ongeveer even groot als Texel, wonen slechts 4000 mensen. Zomers, met alle toeristen is dit aantal natuurlijk veel groter, maar de dorpen zijn klein. We komen langs een eettent genaamd Drop In waar ze uitstekende hamburgers hebben onder de naam Sommerburger. Daarna bezoeken we de kerk van het dorp waar evenals in Skælskør een miniatuur zeilschip prominent boven het looppad hangt. Het hof om de kerk is prachtig onderhouden en er is een hoek waar veel oude grafzerken staan van geruimde graven.

0721-1

Kerk van Tranebjerg

Op de terugweg komen we nog langs een oude molen die bovenop een heuveltje staat en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over een deel van het eiland. Ook zien we weer diverse fraaie optrekjes met soms enorme tuinen waarvan alleen het grasmaaien al bijna een dagtaak lijkt. Terug op de boot maken we er een luie middag van waardoor we pas laat eten. Als we bijna klaar zijn, hebben we onverwachts bezoek. Jeroen en Desiree van de Sigmagic lopen toevallig langs en zien ons liggen. Ze zijn even eerder aangekomen vanuit Bogense. Via een hele andere route (kleine Belt) zijn ze op hetzelfde punt uitgekomen. We maken er weer een gezellige avond van, maar breken bij de schemering op. Morgen gaan we om zeven uur varen op verzoek van de buurman.

0721-2

Houten molen

Home Home Home Home gastenboek



22jul Ballen Havn - Hundested Havn Tegenwind


WindNoordoost 3-4
WeerZonnig, 26°C
Vertrek07:00
Aankomst16:45
Log5768,5 - 5820,0 (51,5 Nm)
Gps53,4 Nm


We zijn terug op Sjælland (het deense eiland Zeeland) na een lange, vermoeiende maar ook mooie dag zeilen. Vanmorgen vroeg op, want de buurman aan de kade wilde om 7 uur vertrekken. Voor ons een goede reden om ook maar vroeg weg te gaan; slapen doen we dan toch niet meer. De wind is afgelopen avond weer gaan liggen en na een warme nacht waarin het nauwelijks afkoelde, hebben we nu een licht briesje uit het noorden. Hiermee is onze route bezeild als we geen rekening houden met het ingewikkelde verkeerscheidingsstelsel dat hier loopt met een aparte diepwaterroute. We wagen het erop en dat pakt goed uit. Voor ons komen nog een aantal zeeboten langs, maar daarna is het heel lang stil. Helaas draait de wind terwijl deze wat toeneemt in kracht. We moeten kruisen naar de noordpunt van Sejerø, een eiland dat precies op onze route ligt. Daarna gaat de koers naar de Snekkeløb, een smalle doorgang door het rif dat van de noordpunt van Sjælland zo'n 7 mijl in zee loopt. Ook dit stuk moeten we kruisen en het kost veel tijd om bij de boei te komen die de westelijke kant van de doorvaart markeert. De zee is hier zelfs met deze wind behoorlijk wild met grote schuimkoppen op de golven. Het rif is met ruig weer gevaarlijk en heeft al tot vele schipbreuken geleid. Tegenwoordig met GPS en plotter is het allemaal een stuk eenvoudiger en we komen er goed doorheen.

0722-1

Migetgolf met bunkers

Daarna kunnen we kiezen tussen het dichtbij gelegen Odden en het wat verdere Hundested. Aangezien de voorspellingen voor de komende dagen ook Noordoosterwind zijn en Hundersted nu bezeild is, kiezen we voor het laatste. We kunnen iets minder hoog aan de wind zeilen en de snelheid schiet meteen omhoog naar zo'n 7 knopen. We hobbelen aardig over de korte golven die een beetje tussen zee en IJsselmeergolven inzitten. Af en toe vallen we stil als we op een golf lopen, maar meestal gaan we er soepel overheen. Als we bij de aanloop van Hundested zijn, klinkt een luide knal en schiet de giek een stuk omhoog. Er blijkt een blok gesprongen van de neerhouder die zijn werk nu niet meer kan doen. We trimmen de boot een beetje anders en komen zonder verdere problemen in de haven aan, waar we drie dik vastmaken in de middenhaven.
Naast vele eettentjes is er ook een midgetgolfbaan waar we na het eten een rondje spelen. Ze hebben op elke baan een fairway, roughs en zelfs hier en daar een bunker met zand. We hebben de grootste lol met alle obstakels en zelfs een heuse vijver.

0722-2

Avond valt over Hundested

Home Home Home Home gastenboek



23jul Hundested Havn - Hornbæk Havn Naar de Sont


WindNoordoost 2-3
WeerZonnig, 26°C
Vertrek09:30
Aankomst14:30
Log5820,0 - 5845,9 (25,9 Nm)
Gps25,5 Nm


We vertrekken op tijd omdat er later op de dag meer wind wordt verwacht en deze geheel tegen staat. De eerste uren gaan op de motor tegen wind en stroom in. Gelukkig waait het niet hard en zijn er nauwelijks golven. We willen een beetje op tijd aankomen vandaag en zien het niet zitten om weer het hele eind op te kruisen. Als de wind iets draait en de kust een beetje afbuigt gaat het zeil erop en kunnen we de rest van de trip heerlijk zeilen. Opnieuw worden we verwend met geweldig zeilweer onder de blauwe hemel met hier en daar een dotje wolk. De kustlijn is hier erg mooi met hoge zandkliffen waarop grote landhuizen zijn gebouwd met uitzicht over zee en een trap naar een privéstrand beneden. Daartussen veel bossen en hier en daar een weideveld.

0723-1

Zeer klassiek jacht

We zien de hoge kustlijn van de Zweedse landtong Kullen al van verre omdoemen en als we dichterbij komen ook de lagere kustlijn. We komen bij de ingang van de Sont waar Zweden en Denemarken elkaar heel dicht naderen. Het drukke Gilleleje varen we voorbij, we gaan een paar mijl verder naar Hornbæk waar we binnenkomen in een overvolle haven. Dit is wel een nadeel hier in Denemarken; als je niet heel vroeg bent, is het lastig om een beetje fatsoenlijke ligplaats te krijgen. We maken provisorisch vast vlak bij de ingang van de binnenhaven en gaan op zoek naar de havenmeester. Tot onze verrassing is deze havenmeester wel gewoon aanwezig. Na enig overleg kunnen we langszij bij een Zweed vlakbij het havenkantoor. We liggen eigenlijk uitstekend hier. Het dorp is erg druk met auto's en badgasten van het nabijgelegen strand. Overal zijn winkeltjes, kraampjes en eettentjes. De kermis wordt opgebouwd voor het feest dat vrijdag begint, maar dan zij wij al weer een stukje verder. De komende dagen willen we diverse haventjes aan de Sont aandoen en dan afzakken naar Kopenhagen waar we een paar dagen willen blijven.

0723-2

Ook het dorp heeft zijn klassiekers

Home Home Home Home gastenboek



24jul Hornbæk Havn - Helsingør Havn To be or not to be (in Sweden)


WindVariabel 1
WeerZonnig, 27°C
Vertrek10:15
Aankomst11:45
Log5845,9 - 5853,0 (7,1 Nm)
Gps7,0 Nm


Het is opnieuw een uiterst zonnige dag en de wind laat het dit keer helemaal afweten. Vertrek wordt iets uitgesteld omdat één van de buren is hardlopen, maar we hebben de tijd en gaan niet ver. We motoren de Sont op met de bedoeling om richting Helsingborg (Zweden) of Helsingør (Denemarken) te varen. Onderweg kiezen we om toch eerst aan de Deense kant te blijven. In het blakke water kun je de vinnen van dolfijnen heel goed zien. We spotten veel bruinvissen onderweg, soms in groepen van drie of vier en allemaal uiterst rustig bovenkomend. Verder valt er weinig te beleven zonder enige vorm van wind en zijn we blij dat het maar een klein stukje varen is.

0724-1

De haven met daarachter slot Kronburg

In Helsingør gaan we natuurlijk het slot Kronburg bezoeken, het beroemde kasteel van Shakespeare's Hamlet. We gaan eerst met de introductietoer mee, een half uurtje rond met een - soort van - engelstalige gids. Daarna krijgen we een rondleiding van een 16e eeuwse hofdame die in werkelijk uitstekend engels ons een prachtig verhaal vertelt over het leven aan het hof van Frederik II, koning van het toen nog veel grotere Denemarken en Noorwegen. Ze speelt haar rol geweldig en vertelt ondertussen heel veel over die tijd waarin het hof met de hele huishouding rondreiste langs de verschillende kastelen. Na de rondleiding gaan we op eigen gelegenheid nog de kelders van het kasteel in. Je kunt echt in de dungeons waar je met een zaklamp je weg moet zoeken. Ook is hier Holgor de Deen te vinden, die volgens de overlevering tot leven zal komen als Denemarken in gevaar is en het land redden.

0724-2

Onze 16e eeuwse hofdame

Morgen willen we oversteken naar de overkant en de stad Helsingborg bezoeken. We kijken er nu op uit, het ligt slechts 5 kilometer verder aan de overkant van de Sont.

0724-3

De koninklijke vertrekken

Home Home Home Home gastenboek



25jul Helsingør Havn - Helsingborg Norra Hamnen eindelijk in Zweden


WindVariabel 1-2
WeerZonnig, 28°C
Vertrek10:45
Aankomst11:15
Log5853,0 - 5855,5 (2,5 Nm)
Gps2,6 Nm


's Morgens gaan we eerst langs de scheepswinkel om een nieuwe moer te halen voor de bout in het ankerbeslag en voor een nieuw blok van de neerhouder. Nadat beide weer naar tevredenheid zijn geïnstalleerd maken we los voor de overtocht naar het Zweedse Helsingborg. We zijn met een half uurtje aan de overkant, niet gestoord door zeevaart of wind. We leggen vast in een prima box met aan beide zijden een vingersteiger. Het is opnieuw prachtig weer, maar het lijkt wel elke dag iets warmer te worden. Vandaag is het ook redelijk benauwd, dus we gaan pas de stad in als de zon weer aan het dalen is.

0725-1

Na de Duitse en de Deense wappert nu de Zweedse gastenvlag in het want

Helsingborg is ooit gesticht als Deense stad en was samen met Kronborg verantwoordelijk voor de Sont Duty, een belasting voor ieder schip dat door de Sont voer. Dit was één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het Deense kongingshuis. Midden in de stad op een heuvel staat de Kärnan, een hoge toren die is overgebleven toen het ooit belangrijke kasteel van Helsingborg werd gesloopt (in de 17e eeuw al). We bezoeken eerst de Mariakerk waar de organist druk aan het oefenen is en daarna lopen we naar de toren. Niemand heeft echt behoefte om naar boven te gaan, de dames willen voor de winkelstraat in. Na alle dorpen en dorpjes in Denemarken, is het wel prettig om weer eens in een echte stad te zijn met zijn levende drukte en alles wat erbij hoort. Ook 's avonds hoor je van alle kanten muziek uit het uitgaansleven van Helsingborg. Het is levendig, maar niet storend. Deze haven bevalt ons prima.

0725-2

Kärnan, de markante toren van Helsingborg

De komende week willen we in dit gebied blijven, met vooral een wat langer bezoek aan Kopenhagen op het programma. Daarna zullen we de blik weer naar het zuidwesten moeten richten, want ook aan deze vakantie komt een keer een einde.

Home Home Home Home gastenboek



26jul Helsingborg Bootdagje


WindZuidoost 2-3
Weerlichtbewolkt, later enkele onweersbuien gevolgd door opklaringen, 27°C


We worden vanochtend pas laat wakker. Het is voor het eerst in tijden wat bewolkt en daardoor voelt het wat minder warm aan. Als we met de honden wandelen, zien we dat het windstil is op de Sont. We maken er een luierdag van op en bij de boot. Pas tegen de avond gaan we de stad in om heerlijk te eten. Morgen maar weer een stukje varen richting het zuiden.

0726-1

Uitzicht over de Sont met aan de overkant Helsingør

Home Home Home Home gastenboek



27jul Helsingborg Norra Hamnen - Landskrona LSS Manke poot


WindZuidwest 2-3
WeerZonnig met enkele wolkenvelden, 27°C
Vertrek10:00
Aankomst14:00
Log5855,5 - 5869,1 (13,6 Nm)
Gps13,8 Nm


We willen een beetje op tijd weg en trommelen de kinderen uit bed om te gaan douchen. Die beginnen hun dagritme steeds verder naar achteren te schuiven en hebben nu al moeite om om negen uur op te staan. Dat wordt nog wat als we terug zijn op getijdewater. Vlak voor we vertrekken blijkt Lotje, één van onze teckels, te trekken met haar poot. Ze wil er niet op staan en blijft ons zielig aankijken. We gaan toch weg, hopend dat het vanzelf weer beter gaat. De hele reis blijft ze benedendeks, liggend in een hoekje.

0727-1

We kunnen nog net voor de pont langs

Na de onweersbuien van gisterenmiddag is het snel weer opgeklaard en ook nu is het prima weer. De lucht is wel minder stabiel, er vormen zich in de loop van de ochtend grote bloemkoolwolken boven land en ook het zicht is minder dan de afgelopen periode. Op de Sont schijnt echter volop de zon en aan de wind lopen we net hard genoeg om niet aan de motor te gaan denken. Bij het eiland Ven moeten we even een slagje maken, omdat de wind daar om het eiland heen waait, maar daarna varen we zo op de geul van Landskrona aan. We willen gaan liggen in het kleine haventje bij de watertoren, maar als we binnenvaren lijkt er geen plek meer te zijn. Terwijl we terugvaren naar buiten, komt er een man aangelopen die ons wijst op een plekje aan de kade, vlak voor een box met een rood bordje. Hij vertelt dat het de plek van de voorzitter is, die later vanmiddag terugkomt. Als we niet te ver naar voren aanleggen, kunnen we gewoon blijven liggen. Zo hebben we uiteindelijk een uitstekende plek en ook de stroomkabel haalt het net, zodat we van alle gemakken zijn voorzien. De behulpzame Zweed blijkt ook nog eens verstand van honden te hebben en hij kijkt naar de poot van Lotje met dezelfde conclusie als Esmiralda al had: niks gebroken en waarschijnlijk verzwikt bij het stappen. Hij belt nog wel de dierenarts, maar die is dicht op zondag. We spreken af dat we nog even bij hem langskomen als het erger wordt, dan kunnen we met zijn auto naar de dokter in Helsingborg. Laat niemand ooit nog zeggen dat Zweden niet behulpzaam zijn!

0727-2

In de haven met de enorme watertoren op de achtergrond

Omdat we geen boodschappen hebben gedaan en het restaurant van de haven er erg gezellig uitziet, reserveren we een tafeltje voor vanavond. Het is immers vakantie. Voor die tijd nog even rondkijken bij de citadel. Het bestaat uit vier lage ronde koepel met muren ertussen die 5 meter dik zijn. Ondanks de vrij originele staat, ziet het er niet echt spectaculair uit. De gebouwen buiten de citadel hebben met hun okergele muren en ligging aan de gracht meer uitstraling. Het eten smaakt ook vandaag weer uitstekend. Er is geen Engelstalige kaart, maar gelukkig wel internet. Google translate brengt uitkomst. We betalen met onze laatste Zweedse kronen, want morgen gaan we weer naar de Deense kant en waarschijnlijk komen we niet meer in Zweden dit jaar. Met onze Lot gaat het ook alweer beter. Ze loopt nog wat te strompelen, maar gebruikt de poot al wel weer. Morgen zal ze vast aardig opgeknapt zijn.

0727-3

Het eiland Ven in de avondzon.

Home Home Home Home gastenboek



28jul Landskrona LSS - København Christianshavn Naar de stad


WindVariabel 1
WeerZonnig met enkele wolkenvelden, 27°C
Vertrek09:00
Aankomst11:45
Log5869,1 - 5884,1 (15,0 Nm)
Gps15,7 Nm


Als we opstaan is het heiig en bladstil. We overwegen even om te wachten op meer wind, maar het ziet er niet naar uit dat die snel gaat komen en we willen een beetje op tijd zijn om hopelijk een goed plekje te vinden in Christianshavn, de stadshaven in het centrum van Kopenhagen. We brommen de Sont over waar weinig te beleven valt. Slechts een zeeboot waar we voor wijken verandert het monotome patroon. Gelukkig is het niet ver totdat we de skyline van Denemarken's hoofdstad ontwaren en de enorme cruiseschepen die aan de kade liggen. Vanaf dat moment zien we het ene na het andere fraaie bouwwerk langsschuiven terwijl we steeds verder de stad invaren. We nemen een verre foto van Lille Havnfru, het beeldje van de kleine zeemeermin met heel veel toeristen eromheen. Het is volkomen onduidelijk waarom juist dit beeldje zo wereldberoemd is.

0728-1

Enorme cruiseschepen aan de kaai

Als we het kanaal opvaren dat onze haven vormt, worden we omringt door rondvaartboten terwijl er nauwelijks plaats is om te varen, laat staan te passeren. We zijn bijna bij het einde van de haven als we een zijtak indraaien waar precies nog één plekje aan de kant is. We parkeren in en liggen perfect... denken we. De havenmeester wil echter dat we 2 meter naar achteren gaan, want het blijkt dat we precies op de scheiding van twee havens liggen. Halverwege de kade begint Wilders Plads Marina. Na een beetje slepen liggen we wel goed.

0728-2

Ons ligplaats in hartje Kopenhagen

De rest van de dag besteden we met boodschappen doen en wat rondhangen op en rond de boot. Morgen gaan we de stad in en bekijken wat voor moois Kopenhagen te bieden heeft.

Home Home Home Home gastenboek



29jul Kopenhagen Dagje Tivoli


WindNoord 3-4
WeerZon met af en toe wat hoge bewolking, 28°C


We hebben de kinderen een dagje Tivoli beloofd, het pretpark midden in het centrum van Kopenhagen. We slapen eerst lekker uit en halen verse broodjes bij de bakker aan het einde van de straat. Het heeft zo zijn voordelen om midden in de stad te liggen. Het weer is wederom fantastisch met een strakblauwe hemel, lekkere temperatuur en vandaag ook een prettig windje. We lopen richting Tivoli en komen daarbij langs diverse fraaie gebouwen waar Kopenhagen vol mee staat. We lopen natuurlijk over Slotsholmen waar het paleis Christianborg staat waarin onder meer het Deens parlement zetelt. Het plein heeft iets van ons binnenhof, inclusief de diverse fietsers die het plein als doorgangsroute gebruiken.

0729-2

Christiansborg

Tivoli is best druk, maar wel erg leuk. De wachttijden voor de meeste attracties vallen mee en het lukt om bijna alle grote attracties een keer te doen. De vliegtuigjes aan een 40 meter lange slinger zijn spectaculair evenals de zweefmolen die nog hoger gaat en uitzicht biedt over heel de stad. Zelfs de zee is goed zichtbaar. Eenmaal terug op de boot zijn we behoorlijk moe in de benen. De pizzeria op loopafstand is echter nog te doen en een prima keuze, want de pizza's smaken uitstekend.

0729-1

Zweefmolen in Tivoli bijna boven

Voor morgen zijn er nog diverse plannen, maar we weten niet of alles gaat lukken. Het wordt in ieder geval de laatste dag Kopenhagen, want we moeten zo langzaam maar zeker aan de terugweg gaan beginnen. Eerst nog een dagje genieten van deze heerlijke stad die qua sfeer wel iets heeft van Amsterdam. Misschien zijn het de kanalen, de rondvaartboten of de mensen uit alle delen van de wereld. Wij vinden het in ieder geval goed toeven hier!

Home Home Home Home gastenboek



30jul Kopenhagen Science in uitvoering


WindNoordwest 2-3
WeerRegenachtig, later droog maar bewolkt, 25°C


Vanochtend worden we wakker van het getik van de regen op het dek. Dat is een geluid dat we lang niet hebben gehoord. We draaien ons nog eens om en slapen lekker uit. Daarna gaan we naar Experimenterium City, een soort doe-het-zelf science center waar je allerlei technische dingen kunt doen. Het lijkt wel wat op Nemo en het is binnen, wat prettig is met dit mindere weer. We brengen er een flink aantal uren door en het is inderdaad erg interactief.

0730-1 0730-3

In de gyroscoop en met het hoofd op tafel

Op de terugweg komen we langs de Vor Frelsers Kirke. Deze heeft een bijzondere toren met een spits waarlangs buitenom een wenteltrap loopt. We beklimmen de toren en hebben een prachtig uitzicht over Kopenhagen en de Sont vanaf bijna 90 meter hoogte. We kunnen Zweden zien liggen en de enorme brug tussen Kopenhagen en Malmö. Onder ons ligt de haven, onze boot wordt net aan het zicht onttrokken door een gebouw. Inmiddels is het weer aardig opgeknapt en tegen de avond verschijnt zelfs een waterig zonnetje. Morgen willen we weer varen, een stuk naar het zuiden.

0730-2

Onze haven vanaf de kerktoren

Home Home Home Home gastenboek



31jul København Christianshavn - Rødvig Fiskerihavn Winderig dagje


WindWest 4, krimpend Zuidwest 5 met vlagen 6
WeerZonnig met enkele wolkenvelden, 26°C
Vertrek08:30
Aankomst15:00
Log5884,1 - 5920,1 (36,0 Nm)
Gps37,6 Nm


Na 3 dagen Kopenhagen is het tijd om verder te gaan. We willen een aardig stukje varen en maken in de vroege ochtend los, zodat onze buren nog aan boord zijn en kunnen helpen om de smalle opening tussen de boten aan beide kades door te komen. We zitten met de kiel in de modder en het roer in de waterplanten, maar toch lukt het om achteruit het geultje uit te komen. Vanaf daar is het eenvoudig om Christianshavn uit te komen. We varen een stukje terug en gaan onder het fort langs de Sont op naar het zuiden, waar we de over de tunnel en langs de brug naar Malmö varen om vervolgens de Køge bugt over te steken. De wind is vlagerig en zodra we Kopenhagen voorbij zijn worden de golven gauw groter, eigenlijk veel te groot voor de hoeveelheid wind. Het blijkt de stroming te zijn, die flink mee staat. Halverwege staat er een flinke hobbelzee die opeens over is. De stroom is ook gelijk weg. Rustig varen we op de hoge kust van Stevns Klint aan. Deze klif staat bekend om de grote hoeveelheid fossielen die er gevonden zijn. Er wordt zelfs gezegd dat hier de basis is gelegd voor de theorie dat de Dinosauriërs door een meteoriet zijn uitgestorven.

0731-1

Sontbrug met Malmö op de achtergrond

Als we nog zo'n 5 mijl van de klif zijn, gaat de wind krimpen waardoor de koers niet meer bezeild is. Bovendien neemt hij steeds meer toe, tot er een constante 5 beaufort staat. Dit was niet volgens de planning en zorgt ervoor dat het laatste stukje van de reis erg lang duurt. Wind, golven en stroom zetten ons weg en we zetten een rif om het een beetje comfortabel te houden. Omdat het heerlijk weer is, vinden we het geen probleem om langer op het water te zijn en stukje bij beetje komen we dichterbij tot we uiteindelijk in de luwte bij de haven zijn. We varen de vissershaven in omdat die ruimer is en we nog even de lijnen en fenders moeten klaarmaken. We zien dat de golven toch een beetje de jachthaven inlopen en zoeken daarom een plekje langszij in de vissershaven waar we prima beschut liggen tegen wind en golven.

0731-2

De baai van Rødvig

Morgen willen we verder door naar het zuiden, waarschijnlijk Klintholm op het eiland Møn. Daarna zijn de plannen nog niet helemaal duidelijk en afhankelijk van weer en wind.

Home Home Home Home gastenboek



01aug Rødvig Fiskerihavn - Klintholm Havn Langs de witte kliffen


WindZuidwest 4, krimpend Zuid en afnemend 2
WeerZonnig, 26°C
Vertrek08:45
Aankomst14:30
Log5920,1 - 5949,9 (29,8 Nm)
Gps29,5 Nm


Je kunt op de terugweg naar Kiel verschillende routes varen. Eén daarvan is via de Bøgestrøm naar het Smålands vaarwater en dan langs Langeland weer terug. Deze Bøgestrøm is echter maar 2 meter diep en de waterstanden willen nog wel eens verschillen. We willen dit niet riskeren en bovendien ligt het vol in de wind. We gaan daarom via de oostkant om het grote eiland Møn heen met als voordeel dat we dan de bekende kliffen van dichtbij kunnen zien. De koers is niet helemaal bezeild en om een beetje gang te houden met de korte golven, varen we iets ruimer zodat we beter lopen en meer snelheid houden. Møns Klint (de kliffen van Møn) zijn net als in Engeland van witte kalksteen. Waar je in Engeland vooral grasland ziet, staan er hier bossen bovenop de klif. Sommige bomen hangen vervaarlijk boven de afgrond. We maken een slag richting de kust zodat we de kliffen van dichtbij kunnen zien en dan zie je pas hoe hoog ze zijn (ruim 140 meter) en hoe klein de mensen die langs het strand eronder lopen. We varen langs de witte muur verder en als we de bocht om kunnen richting Klintholm valt langzaam maar zeker de wind helemaal weg. Het laatste stuk gaat noodgedwongen op de motor, maar dat is gelukkig niet ver meer.

0801-2

Lekker zeilwindje in het eerste deel

De haven van Klintholm ligt er prachtig bij in het zonnetje en er is bovendien voldoende keus om een goede box uit te zoeken. We gaan allemaal eens goed douchen (prima douches!) en 's avonds eten we op aanraden van onze Deense buren in een buffetrestaurant aan de haven waar ze een feestmaal aan vis hebben. Het heerlijke dropijs (soort magnum met dropsmaak) maakt het helemaal af.

0801-1

Møns klint

Home Home Home Home gastenboek



02aug Klintholm Havn - Stubbekøbing Havn Pittig tochtje


WindZuidoost 4, toenemend 5 met vlagen tot 30 knopen
WeerBewolkt met af en toe zon, 23°C
Vertrek10:30
Aankomst13:30
Log5949,9 - 5967,9 (18,0 Nm)
Gps19,8 Nm


Gisteravond zijn we aan het plannen geweest voor de komende dagen. We hebben nog 2 dagen oostenwind, daarna draait deze naar het (noord)westen. De zuidelijke route via Gedser zou dan wind op de kop geven voor het laatste stuk. Een betere optie is via het Småland vaarwater. Dan kunnen we eerst naar het westen richting Langeland en vervolgens met halve wind naar het zuiden richting Kiel. Er zijn veel havens in het Småland gebied, dat omsloten wordt door diverse eilanden. Niet elke haven is echter even geschikt voor onze diepte. We kiezen voor Stubbekøbing op Falster. Eerst varen we langs de zuidoostkant van Møn naar het Hestehoved dyb, een smalle geul die onze enige veilige toegang is tot het Småland vaarwater. De wind begint steeds meer toe te nemen en met ons volle tuig spuiten we van de golven af. We tikken af en toe de 8 knopen aan door het water.

0802-1

De honden zien de kant al

Als we in de buurt van de geul zijn, halen we de fok weg en zetten een rif. We willen voldoende controle hebben om niet buiten de vaargeul te komen met de opbouwende golven die over de ondiepte heen komen. Eenmaal in de luwte van Møn zijn de golven weg en komt het schip tot rust. We varen nog een stukje door en gaan dan de haven van Stubbekøbing in. Inmiddels hebben we uitschieters van 30 knopen (windkracht 7) en we willen niet in de smalle jachthaven manoeuvreren. We gaan daarom de vissershaven in. Een mooie plek aan hogerwal gaat helaas niet lukken; we lopen aan de grond. De rest van de haven is wel diep en we meren vast aan de kade met grote autobanden. Met hulp van de mensen op de kant lukt het ondanks de harde wind om veilig af te meren. Helaas wel met overal zwarte vlekken en strepen van de banden die enorm afgeven. Het gaat er gelukkig makkelijk af, dus morgen maar eens flink poetsen.
Morgen gaan we verder naar het westen. Waarschijnlijk een plaatsje op het eiland Lolland (moet leuk zijn...) of anders Spodsbjerg op Langeland waar we al eerder zijn geweest.

Home Home Home Home gastenboek





Martijn a/b Ægir