titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2016 - deel 205aug Boulogne-sur-Mer Port de Plaisance - Duinkerke YCMN Een snelle tocht


WindWest 4-6
WeerZonnig met af en toe wolkenvelden, 20C
Vertrek12:30
Aankomst18:00
Log6745,7 - 6776,5 (30,8 Nm)
Gps44,1 Nm


Vier dagen hebben we in Boulogne gelegen, waarvan drie met veel wind. Vandaag ziet het er veel beter uit, en het is hoogste tijd om weer eens ergens anders heen te gaan. Verder zuid is vanwege de weersverwachtingen en het feit dat we inmiddels halverwege de vakantie zijn niet echt zinvol, dus we gaan terug richting Duinkerke. Het tij gaat lopen vanaf ongeveer twaalf uur, maar we zijn uitgenodigd bij onze Engelse buren voor de koffie en een spelletje schaak met zoon James (8 jaar), die revanche wil voor gisteren. Terwijl we genieten van de koffie en het gezelschap zien we de boten n voor n de haven verlaten. Als wij buiten de pieren komen zien we een zee van zeiltjes aan de horizon.

0805-1

Aan de boei is te zien hoe hard het stroomt

Het eerste stuk hebben we halve wind en kunnen we heerlijk zeilen. Het is prachtig weer en we genieten van de mooie kustlijn boven Boulogne. Bij Cap Gris Nez hebben we de volle stroom mee en gaan dik 10 knopen over de grond. We ronden de kaap en krijgen de wind van achteren. Met de melkmeid houden we goed snelheid, maar als we Calais naderen begint de wind steeds meer toe te nemen tot een volle kracht 6. We halen de boom en de fok weg en gaan op alleen het grootzeil de route van de Ferries over, die echter slechts aan de horizon te zien zijn.
Terwijl de golven opbouwen neemt de wind langzaam weer af. De snelheid blijft hoog. Na 2,5 uur hebben we al 20 mijl afgelegd en na 4 uur al bijna 35. We moeten twee keer gijpen. Na de eerste gijp is de leuver van de kraanlijn gebroken (terwijl die toch vrij slap hing) en bij de twee de leuver van de neerhouder. Best bijzonder, want het waren zeer gecontroleerde gijpen met relatief weinig kracht. We zijn dan al dicht bij Duinkerke en kunnen zonder problemen onze weg vervolgen. Rond kwart voor 6 draaien we de pieren binnen, iets meer dan 5 uur na vertrek uit Boulogne! We repareren de kraanlijn provisorisch, strijken het grootzeil en gebruiken daarna de val als kraanlijn.
Op de steiger van de haven zien we Remko staan. De Bellefleur ligt ook in Duinkerke en we hebben een inmiddels bijna traditionele borrel, terwijl we nooit iets afspreken! Omdat zij al vroeg (5 uur) vertrekken, maken we het niet te laat. Bovendien slaat de vermoeidheid wel toe na zo'n enerverend dagje zeilen.

0805-2

De toren van Duinkerke en de industrie achter de duinen

Home Home Home Home gastenboek06aug Duinkerke YCMN - Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers Een snelle tocht


WindNoordwest 4 afnemend 2
WeerZonnig, 20C
Vertrek12:00
Aankomst18:00
Log6776,5 - 6806,0 (29,5 Nm)
Gps34,8 Nm


Ons reisdoel voor vandaag is Zeebrugge, een haven waar we vaak langs varen, maar nog nooit zijn geweest. We hebben er wisselende verhalen over gehoord en willen het zelf wel eens zien. Het tij gaat pas laat lopen, tegen 14:00 uur. Het is prachtig weer en we hebben geen zin om te wachten. Tegen het middaguur varen we uit met een heerlijk zonnetje en een lichte westenwind. Het eerste stuk gaat niet hard met stroom tegen, maar we zeilen eigenlijk heel lekker ondanks de rollende golven. De verdwijnen als we achter de banken van Duinkerke varen. Daarna maakt de geul een knik en gaan we halve wind zeilen. Dit loopt nog veel lekkerder en het schiet ook prima op. We passeren al gauw de Belgische grens en even langs komt de ingang van Nieuwpoort langsschuiven.

0806-1

Avond over de boulevard van Blankenberge

In tegenstelling tot gisteren zijn we nu voor de meute uit. We horen op de marifoon dat diverse mensen reserveren voor een box in het Mercatordok (Oostende). Het lijkt een trend te worden om al een box te regelen onderweg of soms zelfs al voor vertrek. Dat doet toch wel een beetje af aan de charme van het varen. Wij gaan verder waar de meesten bij Oostende binnengaan. Helaas is niet veel later de wind op. We starten de motor en overleggen wat te doen. Zeebrugge is nog 12 mijl (2 uur), terwijl Blankenberge slechts een dik uur varen is. We zijn het snel eens en verleggen koers. Zeebrugge komt een andere keer wel weer.
In Blankenberge is het een stuk rustiger dan op de heenreis. We kunnen zelfs kiezen welke box we willen. Het is inmiddels 6 uur geweest en we hebben geen zin om boodschappen te halen en te koken. We gaan naar de boulevard, kiezen een restaurant en eten wederom heerlijk. Wat dat betreft is Belgi, net als Frankrijk wel een feest.

0806-2

De haven

Home Home Home Home gastenboek07aug Blankenberge Weer een waaidag


WindZuidwest 5-6
WeerBewolkt, 21C


Zoals vaker deze vakantie heeft de wind de zuidwest hoek gekozen om er flink op los te blazen. De verwachting 5 tot 6 beaufort nodigt niet uit om te gaan varen, zeker niet als het in de haven al flink begint te loeien. Nu is het geen straf om in Blankenberge te liggen en we vermaken ons prima. Deze keer spelen we snookergolf en ook dit is weer erg leuk en spannend. Verder doen we weinig bijzonders. De vakantie is uiterst ontspannen zo en we zijn dicht bij huis en hoeven ons niet te haasten. Het weer valt eigenlijk nog mee. De wolken overheersen, maar de wind is niet koud en het is prima toeven buiten. Na de vele zon van gisteren is het zelfs wel even lekker zo.

0807-1

Snookergolf

Home Home Home Home gastenboek08aug Blankenberge De Vrije Noordzeezeilers - Breskens Jachthaven Avondetappe


WindWest 3-4
WeerZonnig, 20C
Vertrek16:00
Aankomst19:00
Log6806,0 - 6820,0 (14,0 Nm)
Gps20,3 Nm


We willen Terneuzen gaan bezoeken, maar het tij komt zeer ongunstig uit. Terneuzen is ruim 30 mijl vanaf Blankenberge en na Zeebrugge loopt een sterke stroming de Westerschelde in en uit. We splitsen daarom het traject in twee stukken. Met het (late) middagtij gaan we naar Breskens en morgen met het (vroege) ochtendtij door naar Terneuzen. Na een beetje rekenen komen we uit op een vertrek uit Blankenberge om 16 uur. Tijd genoeg dus om uit te slapen en daarna te genieten van een onverwachts heerlijk zonnige dag. Nadat we nog even de laatste Belgische boodschappen halen, maken we klaar voor vertrek.

0808-1

Vuurtorentje bij Breskens

Buiten de pieren van Blankenberge staat een lekker windje, maar wel met hoge golven die zich hebben opgebouwd met de harde wind van gisteren. We gaan er halfwind richting de grote pieren van Zeebrugge prima doorheen, maar als we de ingang voorbij zijn en afvallen richting Breskens, wordt de wind vrij achterlijk. Nu gaan de golven een rol spelen, want met te weinig druk in de zeilen gaat de boot behoorlijk schommelen. Als we net voorbij de Nederlandse grens zijn, zakt de wind helemaal in en worden we een speelbal van de zee. We starten de motor voor de laatste 5 mijl naar de haven van Breskens. Daar krijgen we een prima box.

0808-2

Avondlicht

We steken de Cobb aan en braden wat vleesjes en garnalen met stokbrood. Het smaakt heerlijk terwijl de avond al valt over Breskens. Morgen met het ochtendgloren op, zodat we rond 6 uur kunnen vertrekken.

0808-3

BBQ aan tafel

Home Home Home Home gastenboek09aug Breskens Jachthaven - Terneuzen Jachthaven Ochtendetappe


WindNoordwest 3-4
WeerZonnig, later bewolkt, een bui en daarna weer zonnig., 20C
Vertrek06:30
Aankomst09:15
Log6820,0 - 6830,3 (10,3 Nm)
Gps11,4 Nm


Om 5:30 gaat de wekker. Het is voor het eerst deze vakantie dat we vroeg opstaan vanwege het tij. Nadat de honden uit zijn geweest, maken we los voor een korte tocht naar Terneuzen. De wind is gisteravond helemaal gaan liggen, maar bij zonsopgang komt hij weer terug en er staat een dikke 4 uit het Noordwesten. We zetten lui alleen de fok erop en varen op stroom en wind met kabbelende golfjes de Westerschelde op. Dit is een stuk vaarwater waar we nog niet eerder zijn geweest. Aan de ene kant een dijk en aan de andere kant het weidse uitzicht over de brede monding van de Schelde waar de grote schepen van en naar Antwerpen varen. Wij zitten in een klein geultje met de weinig creatieve naam Vaarwater langs Hoofdplaat. Hoofdplaat is een dorp aan de zuidoever van de Schelde. Daarna komen we terug in het hoofdvaarwater en passeren Dow Chemical, waar ze allerlei petrochemische stoffen produceren. Dan volgen de sluizen naar Gent en direct daarna het kleine haventje van Terneuzen. We hebben de havenmeester vooraf gebeld en hij staat klaar om ons aan te pakken. Het blijkt dat dit kleine haventje zelfs nog verdeeld is over twee verenigingen!

0809-1

Zonsopgang op de Schelde

De vaargeul loopt vlak langs de haveningang. Zeeschepen van meer dan 200 meter lang en hoog als een flatgebouw van 10 verdiepingen varen zo dicht langs dat je ze bijna kunt aanraken. Op de dijk staan dan ook veel mensen die foto's nemen van deze kolossen op het water. Direct achter de haven over de dijk ligt de oude stadskern van Terneuzen. Het blijkt een gezellig centrum met volop winkels en restaurants. We ontbijten bij de bakker en gaan 's middags winkelen. Terneuzen en de haven bevallen ons prima. Tegen de middag komen ineens wolken opzetten en valt er een bui. Niet veel later klaart het weer op en daarna wordt het zelfs mooi weer met veel zon. Alleen de wind blijft koud en zorgt dat we toch nog een jasje aandoen als we nogmaals de stad ingaan, dit keer om eens ouderwets te snacken.

0809-2

De zeeboten varen op enkele meters langs de ingang van de haven

Home Home Home Home gastenboek10aug Terneuzen Jachthaven - Wemeldinge Jachthaven Toch nog op stap


WindNW 3-4
WeerBewolkt met regen en onweer. Later opklaringen en zon., 18C
Vertrek15:30
Aankomst18:45
Log6830,3 - 6844,6 (14,3 Nm)
Gps16,3 Nm


De dag begint met buien waarbij af en toe een klap onweer valt. Ondertussen versieren we de boot voor Nienke's verjaardag. We eten een lekker gebakje bij de koffie en doen rustig aan. Als we 's middags een spelletje spelen, hebben we al min of meer besloten niet meer te gaan varen. Dat verandert als we het nieuwe weerbericht zien: donderdag veel regen en vrijdag veel wind. Buiten is het flink opgeknapt en de stroom op de Westerschelde is net gekeerd in de goede richting. We gaan toch nog op weg!

0810-1

Er is er n jarig

Het eerste stuk op de Schelde kunnen we heerlijk zeilen, hoewel we wel de rand van de vaargeul moeten aanhouden en dan nog bijna achterop gevaren worden door een binnenvaarder die ons blijkbaar geen ruimte gunt om te zeilen. Als de rivier steeds meer naar het Noorden buigt, wordt het heel hoog aan de wind en het laatste stukje zelfs op de motor. Hier kruisen zien we niet zo zitten met alle scheepvaart in de dan toch smalle vaargeul. Bij de sluizen hebben we mazzel en kunnen nog net mee met een schutting. Ook de bruggen op het kanaal door Zuid-Beverland draaien vlot en nog geen 45 minuten nadat we de Westerschelde verlieten, varen we alweer op de Oosterschelde. Je vraagt je af waarom zoveel mensen kiezen voor de route over het Veerse Meer en dan binnendoor langs Middelburg naar Vlissingen. Deze route is zoveel sneller en eenvoudiger.

In Wemeldinge mogen we helemaal achterin de haven liggen op een zeer beschut plekje. Het is niet druk in de haven met passanten deze keer. Nadat de honden zijn uitgeweest, nemen we Nienke mee uit eten in het havenrestaurant Juno. Esmi eet een heerlijke kreeft en ook Nienke en ik krijgen een uitstekende maaltijd. Als verrassing krijgt Nienke nog een mooi stukje vuurwerk op haar toetje.

0810-2

Kreeft op het menu

Home Home Home Home gastenboek11aug Wemeldinge Verregendag


WindZuidwest 2-4
WeerBewolkt, 17C


Na het lekkere zonnetje van gistermiddag is vannacht een regengebied over Nederland getrokken dat de hele dag ons weer bepaald. Vanaf halverwege de nacht tot tegen zessen in de middag regent het onafgebroken. Soms wat harder, soms wat minder, maar nooit is het helemaal droog. We vermaken ons binnen met lezen en spelletjes en gaan enkel naar buiten om de honden uit te laten, om heerlijk te douchen in de geweldige badruimtes van de jachthaven en aan het eind van de middag om (met leenfietsen, prima service!) boodschappen te doen in het dorp. 's Avonds wordt het eindelijk helemaal droog. Gelukkig zien de voorspellingen voor de komende dagen er veel beter uit en klimt ook de temperatuur weer naar wat aangenamere waarden. We hadden vandaag bijna de kachel aan gedaan...

0811-1

n van de twee karakteristieke molens in Wemeldinge

Home Home Home Home gastenboek12aug Wemeldinge Jachthaven - Tholen WSV De Kogge Klein oponthoud


WindWZW 3-4
WeerZon met wolkenvelden, 20C
Vertrek12:15
Aankomst15:45
Log6844,6 - 6855,1 (10,5 Nm)
Gps10,4 Nm


We willen eens kijken in Tholen op het gelijknamige eiland. Het ligt vanuit de Oosterschelde ietwat verborgen achter een dijk van de Rijn-Schelde verbinding, een drukke vaarroute voor de binnenvaart tussen Antwerpen en de Hollandse rivieren. We hebben de tijd, want de stroming stelt niet veel voor hier. Na een rustige ochtend en dito ontbijt maken we tegen het middaguur los. We zetten zeil en koers naar Tholen. De wind blijkt meer achter dan gedacht en bovendien waait het aardig door. We draaien de fok weg en zeilen op alleen het grootzeil naar het oosten. Dit stuk van de Oosterschelde met aan de zuidoever alleen nog Yerseke is erg rustig. We zien alleen een paar motorbootjes dezelfde kant op gaan. Als we bij de Bergsediepsluis aankomen, blijkt het toch nog druk. We zijn er al gauw achter waarop: het is een piepklein sluisje van zo'n 25 meter lang en 5 meter breed. Met veel moeite kunnen er drie boten tegelijk geschut worden! Wij moeten 2 schuttingen wachten en liggen vervolgens alleen in de sluis.

0812-1

De Bergsediepsluis

Na de sluis komen we bij het Zoommeer. Direct daarachter ligt de Rijn-Schelde verbinding met aan de oostoever Noord-Brabant en aan de westoever Zeeland. Wij blijven aan de Zeeuwse kant en gaan het geultje in naar Tholen. Daar krijgen we een prima box van een zeer vriendelijke havenmeester. We krijgen direct een pasje om de kant op te kunnen en het stadje te bekijken. Tholen is oud en heeft veel monumentale panden waaronder een oud stadhuis en een grote kerk. De naam blijkt afkomstig van de oorspronkelijke functie van de stad: het heffen van tol. Als we er doorheen lopen, is het redelijk druk met o.a. fietstoeristen die wat drinken op het pleintje bij de haven. Wij nestelen ons met het spel regenwormen op het terras van het clubhuis, waar we ook verrassend lekker eten. Als we terug gaan naar de boot is het bijna donker en is de wind geheel gaan liggen. Er is een serene rust gedaald over de haven en we zittten nog een tijdje buiten hiervan te genieten tot de vele muggen ons naar binnen verjagen.

0812-2

Het 15e eeuwse voormalig stadhuis van Tholen

Home Home Home Home gastenboek13aug Tholen WSV De Kogge - Colijnsplaat W.S.V. Noord-Beverland Zeilen in de wind


WindWest 4-5
WeerZon met wolkenvelden, 23C
Vertrek11:00
Aankomst15:30
Log6855,1 - 6873,5 (18,4 Nm)
Gps21,5 Nm


We gaan Zeeland langzaamaan verlaten, want we willen nog even richting de wadden. Daarvoor zullen we eerst naar zee moeten. Vandaag willen we de Oosterschelde oversteken naar het westen zodat we morgen naar Scheveningen kunnen varen. Het is een aardig stuk en de wind staat tegen, dus we gaan en beetje op tijd weg. Deze vakantie is zelfs 11 uur al redelijk vroeg!
In het kleine sluisje hebben we meer geluk dan gisteren en we kunnen gelijk mee. Na de sluis willen we een rif zetten, maar de reeflijnen zitten niet zoals we wilen. We besluiten toch maar vol tuig te zetten en het grootzeil wat te laten killen om niet al te schuin te gaan. Als we het Tholense gat uit zijn, kunnen we zeilen. We moeten wel kruisen en het is veel drukker dan gisteren. We blijken dwars door een wedstrijd heen te zeilen met tientallen schepen. We laveren er wat tussendoor en proberen de wedstrijdzeilers niet te hinderen. We moeten vaak overstag, zeilen vieren en weer aantrekken en soms flink eraan trekken om niet uit het roer te lopen. Het is hard werken aan boord vandaag.


0813-1

Samen wachten voor de Zeelandbrug

Na Wemeldinge wordt het veel rustiger en bovendien is de koers nu bezeild. We hebben nog steeds veel zeil op staan, zeker bij de vlagen die boven de 20 knopen uitkomen. De Zeelandbrug komt snel dichterbij en we zijn precies op tijd voor de halfuurlijkse opening. We moeten nu kiezen waar we de nacht doorbrengen: De Roompothaven is nog 7 mijl pal tegen de wind in. Zierikzee ligt om de hoek, maar is druk en lastig als je vroeg weg wilt. Daarom kiezen we uiteindelijk voor Colijnsplaat, aan de zuidoever van de Oosterschelde vlak bij de Zeelandbrug. We varen langs de brug naar de overkant en krijgen ook nu weer een prima plekje, mooi uit de wind. Als we liggen, kunnen drankjes en toastjes op tafel en genieten we ondertussen van een heerlijk zonnetje. Tegen de avond valt de wind weg en hijsen we het zeil om de reeflijnen te veranderen. Daarna maken we met de honden nog een lange wandeling over de dijk langs de Oosterschelde die geheel vlak is geworden. Morgen wordt niet veel wind verwacht, hopelijk valt er nog wel te zeilen.

0813-2

Avondrood boven de Oosterschelde

Home Home Home Home gastenboek14aug Colijnsplaat W.S.V. Noord-Beverland - Scheveningen Jachtclub Lange zeildag


WindNoordwest 3-4
WeerZon met wolkenvelden, 23C
Vertrek07:45
Aankomst18:00
Log6873,5 - 6923,7 (50,2 Nm)
Gps53,4 Nm


Scheveningen staat op het programma en dat is een flinke afstand. We gaan redelijk vroeg weg en pakken wat stroom tegen, zodat we daarna de volle stroom mee kunnen benutten. Om 7:45 zijn we los en varen een stille Oosterschelde op. De weinige wind is niet voldoende om te zeilen, dus op motor + fok tuffen we richting de Roompotsluis. Deze gaat voor ons open als we aan komen varen. Wat een service!

Na de sluis kunnen we zeilen tot aan de Banjaard. Het smalle stuk ligt pal in de wind en aangezien we de stroom nog tegen hebben, gaat het erg lang duren op zeil. Een klein half uurtje gaat de motor bij tot we de ondieptes vrijgevaren hebben. Dan gaat de motor weer uit. Tot onze verbazing en opluchting is de route naar de MV boei (oversteekplaats van de Maasmond) net bezeild. Urenlang gaan we hoog aan de wind net hard genoeg om de zeilen vol te houden. De stroom helpt ons ook een beetje en zo schieten we lekker op. Het weer is uitstekend. Terwijl boven de kust veel wolken hangen, hebben we zoals zo vaak op zee een blauwe lucht en zon. De zeeuwse kust glijdt langs en de maasvlakte komt steeds prominenter in beeld. Bij de oversteek van de geul is het mooi om de AIS op de plotter te hebben. We zien precies welke schepen voor en achterlangs gaan. We hebben twee inkomende zeeboten waarvan de eerste voor langs gaat en de tweede na overleg met de verkeerscentrale achter ons passeert. Het blijft verbazingwekkend dat schepen van meer dan 200 meter lang zich aanpassen aan een klein zeilbootje als de onze.


0814-1

Internationaal gezelschap aan boord

Na de Maasmond kunnen we nog meer afvallen richting Scheveningen. De snelheid zit er lekker in en de pieren komen steeds dichterbij. Achter ons zien we dat een belgisch schip wordt bezocht door de kustwacht. Wij zijn blijkbaar niet interessant, want als ze daar van boord zijn, vaart de rubberboot weer terug naar het moederschip.

In Scheveningen krijgen we bezoek van Evert-Jan, Mayra en Sophia die een neef van Mayra uit Colombia hebben meegenomen. Internationaal bezoek aan boord! Na de borrel gaan we heerlijk eten bij een restaurantje aan de haven.

Home Home Home Home gastenboek15aug Scheveningen Jachtclub - IJmuiden Seaport Marina Tegenwind


WindNoord 3-4 toenemend 4-5
WeerZon met wolkenvelden, 20C
Vertrek12:00
Aankomst17:30
Log6923,7 - 6952,6 (28,9 Nm)
Gps33,1 Nm


Van Scheveningen naar IJmuiden is meestal een lui ritje met stroom mee. Vandaag is het anders. De wind staat uit het Noorden in plaats van het voorspelde Oost/Noordoosten en neemt in de loop van de dag toe tot tegen windkracht 5. Wind tegen stroom geeft ook nu weer een onrustige korte golfslag vergelijkbaar met het IJsselmeer. Daarbij is het echter prima weer met een lekker zonnetje dat af en toe achter een wolk verdwijnt. We kruisen op richting de pijpen en rookwolken van de hoogovens en liggen flink schuin met het volle tuig erop. Dat iedereen is ingeslingerd, is goed te merken. Onder het varen wordt gepuzzeld en geslapen en de honden liggen heerlijk in het zonnetje. We verbazen ons wederom over de vele zeilboten die op de motor of motorzeilend tegen de golven in beuken om maar via de kortste weg naar de bestemming te komen. In onze ogen oncomfortabel, nauwelijks sneller en vooral heel erg zonde van een dag waarop je heerlijk kunt zeilen.


0815-1

Duinen van Ijmuiden

We varen op de laatste ebstroom tussen de grote lange pieren van IJmuiden naar binnen, die ons zoals altijd lijken te omhelzen en het water tot rust brengen. In de haven van IJmuiden zijn we lang niet geweest, maar het lijkt er nog minder druk dan andere jaren. We zoeken een plekje met de kop in de wind, wat wel betkent dat we een flink eind moeten lopen om aan de kant te komen. 's Avonds gaat de BBQ aan en eten we heerlijk buiten. Als de zon onder gaat, koelt het snel af en verplaatsen we ons naar binnen. De wind is inmiddels gedraaid naar het Oosten en blijft flink doorstaan. Hopelijk is hij morgen ook Oost!

Home Home Home Home gastenboek16aug IJmuiden Seaport Marina - Den Helder KMJC Nog een heerlijke zeildag


WindNoordoost 3-4
WeerZon met wolkenvelden, 19C
Vertrek11:00
Aankomst18:00
Log6952,6 - 6988,5 (35,9 Nm)
Gps41,2 Nm


Voor het goede tij moeten we eigenlijk pas rond half twee vertrekken, maar het is prachtig weer en de oostenwind beloofd heerlijk zeilweer. Daarom gaan we om 11 uur al weg en we zijn bepaald niet de enige. Met een groep van ongeveer acht boten zetten we koers naar het Noorden. Met de wind vanaf het land zijn er nauwelijks golven en lijkt de zee op binnenwater. De boot snijdt er heerlijk doorheen en we genieten weer met volle teugen van een prachtige dag. Langzaam maar zeker draait de wind naar het Noordoosten en is Den Helder niet meer bezeild. Bij de ingang van het Marsdiep maken we een slagje naar de kust en vanaf daar moeten we volop kruisen om tussen Texel en Den Helder naar binnen te komen.


0816-1

Helaas, geen plek op de eilanden

De website van waddenhavens.nl heeft slecht nieuws. Texel, Vlieland en Terschelling liggen vol zoals wel vaker in de zomer. Het wordt dus Den Helder. Nadat we nog een keer moeten uitwijken voor de veerboot, kunnen we de grote haven van de Marine insturen. Het is altijd een imposant gezicht om die grote grijze schepen te zien liggen met hun kanonnen aan dek. Via een hele nauwe ingang kunnen we de jachthaven van de Marine in. Het is erg druk en we krijgen een plekje tegen een motorboot aangewezen door de havenmeester. We kunnen echter ook nog aan de kant liggen en na overleg met de havenmeester mogen we zo afmeren dat we met onze kont tegen de steiger liggen. De hondjes willen direct naar het gras, niet zo gek na zoveel uren op de boot.

's Avonds gaan we naar de jachtclub, waar we een simpele maaltijd eten voor een wel heel schappelijke prijs en daarna voor het eerst dit jaar een stukje van de olympische spelen zien. Dat dit precies de val van Epke Zonderland op de rekstok is, is dan weer minder leuk.

0816-2

Marineschepen in de haven van Den Helder

Home Home Home Home gastenboek17aug Den Helder Marinedag


WindNoordoost 3-4
WeerBewolkt, 21C


Vandaag is het n van de mooiste dagen van de hele vakantie. Er is geen wolkje aan de hemel en er waait een licht windje. Na een aantal zeildagen nemen we nu even rust. 's Morgens leggen we de boot na overleg met de havenmeester in een box en daarna gaan de dames boodschappen doen in de stad met een huurfiets. 's Middags gaan we naar het Marine museum. Eerst een aantal zalen met vooral scheepsmodellen en schilderijen van oude zeehelden, daarna een bezoek aan een echte onderzeer waar oud-bemanningsleden als vrijwilliger ons uitleg geven over het schip en het leven aan boord. Tot slot gaan we nog naar twee marineschepen. Eerst een ramschip uit begin 20e eeuw dat vooral dienst heeft gedaan als onderkomen voor vrouwelijk marinepersoneel en daarna een mijnenveger die in de 2e wereldoorlog in Indi heeft gediend.

Terug op de haven gaan de dames naar de jachtclub om de wedstrijd Nederland-Duitsland (dameshockey) te bekijken. Nederland wint na zinderend spannende shootouts. In de avond gaat het flink doorwaaien en wordt het koud. We eten binnen en blijven ook binnen.

De voorspellingen voor het weekeinde zijn niet gunstig. Er komt een front over met veel wind. We gaan morgen terug naar het IJsselmeer en waarschijnlijk vrijdag naar Lelystad.

0811-1

n van de twee karakteristieke molens in Wemeldinge

Home Home Home Home gastenboek18aug Den Helder KMJC - Medemblik Pekelharinghaven Sluisperikelen


WindNoordoost 3-4
WeerZonnig, 21C
Vertrek09:00
Aankomst17:30
Log6988,5 - 7011,9 (23,4 Nm)
Gps24,2 Nm


De optimale vertrektijd is tussen 5 en 7 uur 's morgens. Daar hebben we niet zo'n trek in en de afstand over (wadden)zee is maar 12 mijl. We staan wel bijtijds op en maken om 9 uur los om met het laatste beetje stroom mee naar Den Oever te varen. Bij het wegvaren verspelen we voor de 2e keer dit jaar onze vlaggestok, nadat de vorige het acht jaar heeft volgehouden. Onze klapschroef weigerde bij het gasgeven in de vooruit uit te klappen, zodat we de meerpaal achter ons raakten. Het ging niet hard, maar de stok zat er precies tussen. Zonder vlag achterop zetten we koers naar Den Oever. Het eerste stuk met de motor bij. De wind staat voor de verandering weer eens precies tegen en het is druk op de Malzwin, zodat kruisen lastig wordt. Na de bocht kunnen we in het visjagersgaatje zeilen met inmiddels stroom tegen.

Bij de sluis is het enorm druk en door de noordoosten wind ligt de remming aan lagerwal in de golven. We gaan daarom de waddenhaven in die in de beschutting ligt en gaan eerst eens rustig lunchen. Als we weer willen vertrekken naar de sluis, blijken we toch ook last te hebben van de wind aan onze lagerwal steiger. Met een spring naar achteren drukken we de kont naar de wind en komen zo weg. Terug bij de sluis leggen we toch maar vast aan de remming. Even later komt een vrachtschip achter ons liggen die doorvaart tot enkele meters achter onze spiegel. Als we hem vragen waarom hij niet een beetje ruimte laat, krijgen we te horen dat beroepsvaart voorrang heeft. Duidelijk een schipper die weinig op heeft met pleziervaart. Uit voorzorg maken we los en varen weg. En inderdaad, als de brug opengaat, maakt onze binnenvaarder met veel schroefgeweld los van de kant. Blij dat we er niet meer voor liggen. Met twee binnenvaarders en nog steeds veel wachtende schepen in de voorhaven, lijkt het erop dat het nog wel even gaat duren. We gaan maar weer terug naar de Waddenhaven en leggen nu vast in een box. We hebben wel genoeg geoefend met wegkomen van lagerwal. Na een uurtje lekker uitrusten in de zon, varen we opnieuw naar de sluis en kunnen we probleemloos schutten.

Terug op het IJsselmeer varen we langs de dijk naar Medemblik. De wind is inmiddels NNO en een dikke 4 beaufort. Het lijkt er op dat het elke middag toch harder waait dan voorspeld. In Medemblik gaan we naar de Pekelharinghaven zodat we niet door de brug hoeven. We krijgen een prima box. 's Avonds nog even lekker eten bij het Hof van Medemblick. Vorige keer dat we daar waren was na de 24-uurs en konden we nog net een plekje in de hoek bemachtigen. Gelukkig is het vandaag wat minder druk.

Home Home Home Home gastenboek

19aug Medemblik Pekelharinghaven - Lelystad Houtribhaven Terug naar huis


WindOost ruimend Zuid 2-4
WeerZonnig, wolken later regen, 23C
Vertrek10:45
Aankomst17:15
Log7011,9 - 7043,9 (32,0 Nm)
Gps33,7 Nm


Vanwege de slechte voorspellingen voor het weekend varen we vandaag terug naar Lelystad. Bovendien is vanavond de OS finale van de hockeydames met Nederland en dat willen we wel zien. De wind is zoals voorspeld Oost en dus tegen. Het is heerlijk weer en we hebben de tijd, dus we kruisen heerlijk richting Enkhuizen. Bij de kop van het Enkhuizerzand, precies waar we naar het zuiden afbuigen, valt de wind weg om vervolgens vanuit het Zuiden te gaan waaien, weer tegen dus. Er komen enkele buien aan, dus we zetten nu toch maar de motor aan om het laatste stukje te overbruggen. Om kwart over vijf liggen we weer in onze eigen vertrouwde box. Niet lang daarna begint het inderdaad te regenen. We pakken de vuile was in en gaan van boord. Morgen kunnen we in alle rust opruimen en schoonmaken.

Home Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir